Cicatricile, în special cele aflate la vedere, pe față, gât sau mâini, pot influența stima de sine și încrederea cu care ne prezentăm în societate. Când sunt și amintirea neplăcută a unui eveniment din trecut – accident, agresiune -, fac un rău suplimentar prin faptul că reactivează constant trauma. Cum facem să scăpăm de cicatrici și să ne recăpătăm pielea cu aspect sănătos? Tehnologia modernă ne poate oferi soluțiile de care avem nevoie.
„Există tratamente eficiente pentru cicatrici, inclusiv pentru cele extinse sau adânci. Vorbim de proceduri minim invazive, cu disconfort redus și rezultate durabile. Cu laser sau cu microneedling pot fi estompate sau chiar eliminate cicatricile chirurgicale, urmele unor răni căpătate în copilărie sau după un accident, cele rezultate în urma ștergerii tatuajelor sau cicatricile post-acneice”, explică dr. Lara Mahfoud, medic dermatolog.
Laserul și microneedlingul sunt populare și inovatoare, dar cum funcționează ele în această situație?
Tratamentele cu laser sunt printre cele mai eficiente metode de ameliorare a cicatricilor, susțin dermatologii. Laserul folosește energia luminoasă concentrată pentru a stimula regenerarea celulară și pentru a uniformiza textura și culoarea țesutului cicatrizat. Există mai multe tipuri de aparate folosite în tratamentele dermatologice, fiecare cu indicațiile sale.
„Metoda de intervenție trebuie aleasă în funcție de situația pacientului, iar dacă se impune folosirea laserului ablativ, poate ar trebui să privim dincolo de disconfort. Dacă este singura soluție pentru a reda pielii aspectul neted și sănătos, merită să investești timp, pentru că te bucuri apoi tot restul vieții de rezultate”, explică dermatologul.
Microneedlingul este o altă tehnică utilizată în tratamentul cicatricilor, cu rezultate în special în cazul semnelor post-acneice sau de altă natură superficiale și medii. Constă în „perforarea” controlată a pielii cu ace foarte fine (microace), pentru a stimula producția de colagen și elastină, esențiale pentru refacerea țesuturilor. Sunt necesare mai multe ședințe pentru rezultate vizibile, dar timpul de recuperare după fiecare este relativ scurt (1-2 zile), disconfortul resimțit este redus, iar riscul de efecte secundare, minim.
„Microneedlingul mai are un avantaj. Cu ajutorul microacelor sunt introduse în țesut seruri care potențează regenerarea celulară – practic, pe lângă acțiunea mecanică, există și această intervenție, din interior, prin intermediul substanțelor injectate. Iar când procedura este urmată și de aplicarea unor creme speciale, rezultatele obținute pot fi încă și mai bune”, explică medicul.
Rămâne întrebarea: care dintre aceste proceduri îți este potrivită? „Recomand să fie urmat sfatul medicului. Metoda optimă de tratament trebuie aleasă după o consultație de specialitate, dermatologul fiind cel mai în măsură să-ți spună, după o examinare atentă, ce procedură ar putea da cele mai bune rezultate, în funcție de tipul de cicatrice și mărimea sau profunzimea ei”, explică dr. Lara Mahfoud.
Preluat de la: csid.ro