Selena-Gomez.jpg

Selena Gomez a dezvăluit recent că trăiește cu o afecțiune intestinală cunoscută sub denumirea de creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire sau SIBO, care apare atunci când există o creștere anormală a populației totale de bacterii din intestinul subțire, potrivit Mayo Clinic.

Gomez și-a împărtășit diagnosticul în secțiunea de comentarii a unui videoclip de pe TikTok, acum șters, care a arătat-o ​​luna trecută pe covorul roșu al Festivalului American de Film Francez din Los Angeles, răspunzând unor comentatori care au sugerat că își acoperă stomacul.

„Am [SIBO] în intestinul subțire. Sfârșitul poveștii. Nu, NU sunt o victimă. Sunt doar om”, scris Gomez în secțiunea de comentarii.

Gomez, care a vorbit anterior despre conviețuirea cu alte afecțiuni de sănătate, inclusiv cu lupus, a oprit cu înverșunare sentimentele de rușine pe rețelele de socializare.

Citește și: Selena Gomez: Postam și plângeam, am „mințit” despre corpul meu

Persoanele cu SIBO pot avea de-a face cu o varietate de simptome, multe dintre acestea „mute”.

Cercetările sugerează că SIBO este „subdiagnosticat în mod substanțial”, conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice.

NCBI enumeră mai mulți factori care ar putea împiedica un diagnostic precis SIBO: pacienții pot să nu solicite asistență medicală, oamenii pot fi asimptomatici sau SIBO nu poate fi diagnosticat corespunzător din cauza metodelor de investigare a acestuia.

Simptomele SIBO pot semăna cu alte câteva afecțiuni gastrointestinale, potrivit Clinicii Cleveland. Unele dintre simptome includ balonare, dureri abdominale, distensie abdominală, greață, diaree, constipație, gaze, pierdere neintenționată în greutate și oboseală.

Clinica Mayo observă, de asemenea, că cineva cu SIBO poate avea o senzație inconfortabilă de sațietate după ce a mâncat.

Intestinul subțire, care are aproximativ 20 de cm lungime, descompune în mod normal alimentele pe care le consumi și absoarbe nutrienții de care corpul tău are nevoie. Organul nu are de obicei un număr mare de bacterii, dar apare o creștere excesivă a bacteriilor pentru persoanele care trăiesc cu SIBO.

„În SIBO, hrana stagnantă în intestinul subțire ocolit devine un teren ideal de reproducere pentru bacterii”, afirmă Clinica Mayo. „Bacteriile pot produce toxine și pot interfera cu absorbția nutrienților.”

Există mai mulți factori care pot provoca SIBO: complicații ale intervenției chirurgicale abdominale; utilizarea excesivă a anumitor medicamente, cum ar fi antibiotice, narcotice și supresoare de acid gastric; probleme structurale la nivelul intestinului subțire; și anumite afecțiuni medicale, inclusiv boala Crohn, boala celiacă și diabetul.

Există, de asemenea, afecțiuni medicale asociate cu SIBO, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pancreatita cronică și tulburările de motilitate intestinală (când mușchii intestinali se contractă sau se relaxează necorespunzător).

SIBO poate fi tratat cu antibiotice. Furnizorii de asistență medicală pot căuta, de asemenea, să investigheze și să trateze orice afecțiune de bază care o cauzează. Medicii pot oferi și pacienților SIBO suport nutrițional.

Sursa foto: Instagram @selenagomez.

Preluat de la: csid.ro