andropauza-terapia-de-substitutie-hormonala.jpg

Iată două teme care au în vizor atât sănătatea bărbaților, cât și a femeilor: andropauza și terapia de substituție hormonală, pe care le-am discutat alături de invitata mea, Dr. Raluca Hera, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, ginecologie funcțională și estetică, precum și age management.

„Spre deosebire de femei, unde menopauza reprezintă un moment, adică absența menstruației timp de 12 luni, la bărbat nu avem o definiție clară a intrării în andropauză. Încep întâi semnele de deficiență de testosteron, deci o pre-andropauză, care pot începe încă de la 35-40 de ani, iar după 40 sau după 50 sau după 60, foarte variabil în funcție de fiecare individ, începe andropauza propriu-zisă. (…) Se schimbă puțin compoziția corpului, începe să apară grăsimea abdominală, energie mai scăzută, masă musculară mai scăzută, apar anumite tulburări metabolice cum sunt colesterol mării, tensiunea arterială mai mare, lipsa de energie pe timpul zilei și mai ales după-amiaza”, a spus Dr. Raluca Hera pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

„Pentru faza inițială de pre-andropauză, acolo unde începe o discretă scădere a nivelelor de testosteron, putem recurge, și foarte mulți bărbați recurg chiar, la adaptogeni, adică suplimente naturale care să mențină nivelele de testosteron cât mai mult timp la un nivel normal sau ridicat după intrarea în andropauză. Din păcate, acești adaptogeni nu mai funcționează, trebuie suplinit efectiv hormonul, adică testosteronul. Deci recomandăm un tratament de substituție cu testosteron”, ne-a explicat specialistul.

Urmărește întreaga discuție pe canalul nostru de Youtube și descoperă care sunt miturile legate de menopauza la bărbați, dar și când ar trebui să apeleze femeile la terapia de substituție hormonală.

Preluat de la: csid.ro