Multe persoane folosesc termenii atac de cord și stop cardiac ca și când ar fi unul și același, dar în realitate, aceste afecțiuni sunt complet diferite.
Un atac de cord, cunoscut și ca infarct miocardic, apare atunci când inima nu primește suficient flux de sânge. Un stop cardiac apare atunci când experimentezi o prăbușire bruscă și pierderea cunoștinței, iar asta pentru că inima încetează să mai bată și nu mai poate pompa sânge pentru a furniza oxigen organelor esențiale din corp. În multe cazuri, un atac de cord poate crește riscul de a dezvolta stop cardiac.
Atât atacurile de cord, cât și stopul cardiac sunt amenințătoare pentru viață. Deși aceste afecțiuni sunt legate și pot împărtăși simptome similare, există diferențe cheie pe care este important să le știi.
Atacurile de cord și stopul cardiac afectează ambele inima, dar fiecare afecțiune are simptome diferite. Un atac de cord poate duce adesea la stop cardiac, așa că este important să recunoști simptomele unui atac de cord și să căutați imediat asistență medicală.
Simptome ale atacului de cord
Simptome ale stopului cardiac
Atacurile de cord și stopul cardiac sunt ambele afecțiuni grave care afectează inima și sănătatea cardiovasculară în general. Cu toate acestea, ele diferă în ceea ce privește cauzele, tratamentele și rezultatele generale.
Atacurile de cord apar atunci când inima nu primește suficient flux de sânge. Arterele coronare sunt vasele de sânge care aduc sânge, oxigen și nutrienți mușchiului inimii. Mușchiul inimii lucrează continuu, bătând în mod normal de 60-100 de ori pe minut, astfel că are nevoie de un flux constant de sânge pentru a funcționa corect.
Cea mai frecventă cauză a atacurilor de cord este ateroscleroza, o acumulare de plăci de colesterol în arterele coronare. Aceste plăci pot rupe și forma un cheag de sânge care blochează parțial sau complet fluxul de sânge către inimă. Pe de altă parte, mai multe afecțiuni pot duce la stop cardiac. Un atac de cord este una dintre principalele cauze ale stopului cardiac, dar aceste afecțiuni pot, de asemenea, face inima să se oprească:
Atât atacul de cord, cât și stopul cardiac necesită tratament de urgență, însă tratamentele specifice diferă. Scopul tratamentului pentru atacul de cord este de a restabili fluxul de sânge către inimă, folosind medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau o procedură numită intervenție coronariană percutanată.
Stopul cardiac, în schimb, necesită resuscitare cardio-pulmonară imediată pentru a preveni moartea. Oricine poate efectua manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor, apăsând puternic și rapid pe centrul pieptului unei persoane de 100-120 de ori pe minut. De asemenea, este important să folosiți un defibrilator extern automatizat pentru a restabili bătăile inimii.
Sursa foto: Shutterstock
Sursă: Health.com
Preluat de la: csid.ro