Interacțiunea alcoolului cu substanțele farmaceutice poate conduce la declanșarea simptomelor de greață și vărsături, dureri de cap, stări de amețeală, leșin și pierderea coordonării corporale.
Consumul de alcool influențează nu doar efectul medicamentelor asupra organismului, dar și modul în care funcționează sistemul imunitar. Astfel, alcoolul:
Contrar unei credințe populare, alcoolul nu este contraindicat pentru toate tipurile de antibiotice. Totuși, dacă ai o infecție și nu te simți bine, este de preferat să eviți consumul de băuturi alcoolice până la vindecare.
Explicăm efectele alcoolului asupra unor anumite clase de antibiotice:
Consumul de alcool în timpul tratamentului cu griseofulvin poate provoca:
Consumul de alcool în combinație cu linezolida poate provoca efecte secundare precum:
Tetraciclină poate trata o gama largă de bacterii. Pacienții NU trebuie să consume alcool în timpul tratamentului cu doxiciclină, pentru că alcoolul poate reduce efectele antibioticului.
De asemenea, un alt efect secundar care poate apărea este toxicitatea hepatică. Efectul alcoolului asupra ficatului trebuie avut în vedere în cazul unui tratament cu antibiotice.
Medicii prescriu sulfamide pentru tratarea infecțiilor urinare, infecțiilor respiratorii, infecțiilor abdominale.
Pacienții care au deficit de acid folic prezintă riscul de a reduce în continuare nivelul de acid folic în timpul tratamentului cu sulfamide. De aceea, pacienților care beau frecvent trebuie să li se administreze cu prudență sulfamide.
CONCLUZIE
În concluzie, alcoolul și antibioticele pot provoca efecte similare: greață, amețeli, oboseală, dureri de cap, vărsături. Dacă alcoolul și antibioticele sunt consumate în același timp poate fi dificil să se facă distincția între efectele antibioticului și ale alcoolului.
Sursă foto: Shutterstock.
Preluat de la: csid.ro