cancer-la-tineri.jpg

Ruby Fuller, o tânără de doar 18 ani, a decedat după ce șase medici au ratat de șapte ori diagnosticul său, atribuit inițial unor probleme banale de sănătate. Cazul ei a stârnit o mare îngrijorare în rândul părinților și specialiștilor, subliniind o problemă cronică în sistemul medical: ignorarea semnelor de alarmă legate de cancer în rândul adolescenților.

Ruby a început să prezinte simptome îngrijorătoare, inclusiv dureri de umăr, oboseală extremă și umflarea feței. În ciuda repetatelor vizite la medic, familia ei a fost asigurată că tânăra se simte „doar rău”. Fără un diagnostic corect, Ruby a fost sfătuită să ia antihistaminice și steroizi pentru o presupusă alergie. Chiar și atunci când mama ei a sugerat că ar putea fi cancer, a fost întâmpinată cu ironie:

„Nu în cazul unei adolescente de 17 ani, este mult prea tânără”.

După luni de căutări, în urma unei a opta vizite la medic, Ruby a fost în sfârșit trimisă pentru teste suplimentare. Diagnosticată cu limfom non-Hodgkin de tip T, în stadiul trei, a aflat că avea un tumor de 8,9 cm în piept, care putea bloca respirația în orice moment.

După ce a trecut printr-un tratament intens de chimioterapie și un transplant de celule stem, Ruby părea să aibă un prognostic favorabil. Din păcate, după șase săptămâni, cancerul a recidivat, transformându-se într-o formă terminală de leucemie. În ultimele sale zile, Ruby a fost înconjurată de familie și a vorbit despre amintirile frumoase și momentele fericite petrecute împreună.

Mama ei, Emma, a devenit o susținătoare ferventă a conștientizării simptomelor cancerului, subliniind că ar fi putut fi salvată dacă ar fi fost luate în serios îngrijorările lor.

„Este absolut esențial ca medicii de familie să ia în serios preocupările părinților”, a declarat Emma, îndemnând la o mai bună pregătire și conștientizare a simptomelor cancerului în rândul tinerilor.

Cazul lui Ruby nu este unicul de acest fel. Multe familii s-au confruntat cu aceeași problemă, având nevoie de multiple vizite la medic înainte de a obține un diagnostic corect.

„Viteza de diagnosticare a cancerului în rândul copiilor și tinerilor nu este la nivelul dorit”, a subliniat Jeanette Hawkins, asistentul șef al unei organizații caritabile care se ocupă cu cancerul pediatric.

Părinții lui Ruby cer acum adoptarea legii „Jess”, care ar obliga medicii de familie să aibă un protocol bine pus la punct în cazul în care un pacient se prezintă de mai multe ori cu aceleași simptome. Legea este numită după Jess Brady, o altă tânără care a murit după ce a primit tardiv diagnosticul de cancer.

Sursă – https://www.thesun.co.uk/health/30897661/teenager-ruby-fuller-died-doctors-failed-to-spot-cancer/

Sursă foto – bialasiewicz / Envato

Preluat de la: csid.ro