Toată lumea tușește, dar uneori se poate întâmpla în cele mai nepotrivite momente. Simți acea senzație și imediat după, nu te mai poți opri din tușit. Tusea ajută la curățarea căilor respiratorii, dar unele dintre cele mai comune cauze ale tusei incontrolabile sunt răceala, rinita alergică, astmul și COVID-19. Din fericire, există metode eficiente să oprești tusea, atât la adulți, cât și la copii.
De obicei, poți reduce tusea incontrolabilă acasă. Consumul de multe lichide, inhalarea de abur și bomboanele pentru tuse pot ajuta la ameliorarea crizelor de tuse. Consultă un medic dacă tusea durează mai mult de 10–14 zile. C
Unele remedii casnice pot ajuta la ameliorarea tusei greu de controlat. Este important să continui tratamentele prescrise de medic dacă ai o afecțiune, cum ar fi astmul sau BPOC.
Încearcă să folosești câteva dintre aceste remedii casnice pentru a opri tusea:
Nu le oferi bomboane pentru tuse sugarilor și copiilor mici, deoarece acestea pot prezenta un risc de sufocare. De asemenea, consultă un medic înainte de a le da medicamente pentru tuse copiilor mai mici de 6 ani. Mierea ar putea fi la fel de eficientă ca siropurile de tuse la copii. Acest lichid gros și dulce poate ajuta la calmarea și ameliorarea tusei, dar ai grijă să nu dai miere copiilor mai mici de 1 an!
Alte modalități de a calma tusea la sugari și copii mici includ:
De obicei, poți preveni o criză de tuse tratând cauza de bază. De exemplu, poți preveni o tuse cauzată de alergii evitând alergenii. Stai în interior când nivelurile de polen sunt ridicate, închide ferestrele și fă duș după ce vii de afară. Folosește huse antiacarieni pentru perne și saltele, ține animalele de companie în camere separate și folosește un purificator de aer.
Ridică-ți capul când dormi dacă ai reflux gastroesofagian (GERD). Această poziție ajută la prevenirea refluxului acidului din stomac. Renunțarea la fumat, dacă ai BPOC, poate preveni agravarea simptomelor.
Foto: shutterstock
Sursă: Health.com
Preluat de la: csid.ro