test-urina.jpg

Antibiograma este un test de laborator care determină sensibilitatea unei bacterii la diferite antibiotice. În termeni simpli, acest test ajută medicii să afle care antibiotice sunt eficiente împotriva unei infecții bacteriene specifice și care nu funcționează.

Acest proces permite selectarea celui mai potrivit antibiotic, evitând astfel administrarea unor medicamente ineficiente și, în același timp, contribuind la prevenirea dezvoltării rezistenței la antibiotice.

Testarea se efectuează, de obicei, pe baza unei probe biologice prelevate de la pacient (cum ar fi urină, sânge, spută, sau o mostră de țesut infectat).

Recomandarea uzuală pentru efectuarea antibiogramei este atunci când se suspicionează o infecţie bacteriană ce poate avea diverse localizări. Semnele şi simptomele unei infecţii pot fi:

Testarea sensibilităţii la antibiotice a tulpinilor bacteriene se face pe colonii pure, izolate şi identificate din diferite tipuri de produse patologice, în funcţie de localizarea infecţiei:

Efectul antibioticului asupra microbilor sau bacteriilor se numește efect bacteriostatic. Cu toate acestea, rezultatele obținute în laborator NU coincid mereu cu efectele înregistrate asupra organismului uman.

De pildă, există antibiotice care au efect asupra microbilor în mediu controlat, dar nu au efect odată introdus în organism. Acest lucru înseamnă că antibioticele nu pot pătrunde în toate regiunile în care există microbi.

Astfel, antibiograma este o analiză importantă, dar orientativă. Nu există o garanție reală că antibioticul poate ajunge în focarul de infecție sau că o anumită concentrație este suficientă pentru înlăturarea infecției. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, se dovedește folositoare la distrugerea bacteriilor și microbilor din organismul uman.

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro