tocatorul-de-lemn.jpg

Dacă îți place să gătești, cel mai probabil tocătoarele tale sunt zgâriate, pătate, decolorate sau mai bine zis „bine folosite”. Adevărul este că sunt indispensabile în bucătărie și ai nevoie de ele pentru a pregăti aproape fiecare masă, așa că nu ar trebui să fim surprinși că uzează. Dar știai că poți face tocătorul să arate ca nou?

Totul se rezumă la modul în care le îngrijești. Mai exact, este necesar să speli și să usuci corect atât tocătoarele din lemn, cât și pe cele din plastic.

Cea mai frecventă greșeală pe care o facem în ceea ce privește îngrijirea corectă a tocătoarelor din lemn este să le punem în mașina de spălat vase. Expunerea prelungită la apă, în plus față de căldura implicată, poate provoca deformări și crăpături. Unele tocătoare din plastic pot fi puse în mașina de spălat vase, dar și acestea necesită curățări mai profunde și îngrijire regulată pentru a nu dezvolta mirosuri și pete. Atât tocătoarele din plastic, cât și cele din lemn trebuie uscate pe marginea lor pentru a evita formarea mucegaiului.

Fiecare bucătărie ar trebui să aibă două tocătoare: unul din lemn și unul din plastic. Tocătoarele din lemn sunt ideale pentru fructe și legume, ierburi, pâine și produse de patiserie, dar și pentru carne gătită, în timp ce tocătoarele din plastic ar trebui rezervate pentru carne crudă, pui și pește, deoarece sunt mai ușor de dezinfectat. Plasticul este, de asemenea, mai bun pentru fructele sau legumele intens colorate care pot păta tocătorul, cum ar fi sfecla.

În loc să pui tocătorul din lemn în mașina de spălat vase, alege să-l speli de mână cu apă caldă și săpun de vase, imediat după ce l-ai folosit. Pentru o curățare mai profundă, poți folosi sare sau bicarbonat de sodiu combinat cu o jumătate de lămâie pentru a dezinfecta natural tocătorul și pentru a-l face să arate ca nou. Aciditatea lămâii, combinată cu bicarbonatul de sodiu, poate ajuta la îndepărtarea grăsimilor sau resturilor de alimente. De asemenea, poți folosi bicarbonat și oțet pentru a combate petele dificile sau sare și lămâie pentru a curăța depunerile mai mari.

Uscarea tocătorului pe margine este esențială pentru a evita apariția mucegaiului sau a igrasiei. Asigură-te întotdeauna că tocătorul stă în poziție verticală pentru a permite uscarea pe toate părțile. În plus, nu ar trebui să scufunzi complet un tocător din lemn în apă sau să folosești substanțe chimice dure pentru a-l dezinfecta.

Tocătoarele din lemn trebuie, de asemenea, unse regulat pentru a-și menține umiditatea și pentru a preveni crăparea. Un ulei mineral de calitate sau ceara de albine vor menține tocătorul hidratat. Este recomandat să-l ungi la fiecare câteva săptămâni, mai des dacă îl folosești frecvent. Aplică uleiul în strat generos, lasă-l să se absoarbă câteva ore sau peste noapte, apoi șterge excesul.

Tocătoarele din plastic sunt, în general, mai ușor de curățat, deoarece pot suporta temperaturi mai ridicate ale apei și substanțe chimice mai puternice fără a se deforma sau decolora, motiv pentru care sunt adesea recomandate pentru carnea crudă, pui și pește. Dacă nu ai o mașină de spălat vase, folosește apă fierbinte cu săpun de vase pentru a curăța tocătorul. După ce l-ai spălat, clătește-l cu apă curată și lasă-l să se usuce pe margine.

De asemenea, nu uita să dezinfectezi tocătoarele din plastic după ce ai tăiat carne crudă pe ele. Pentru a face acest lucru, amestecă o 3 litri de apă cu 1 lingură de înălbitor lichid cu clor. Toarnă soluția pe tocător, las-o să acționeze câteva minute, apoi clătește cu apă curată și lasă-l să se usuce la aer.

Pentru că tocătoarele sunt atât de utile în bucătărie, ele se vor păta deseori, pot reține mirosuri sau pur și simplu au nevoie de o recondiționare pentru a arăta cât mai bine. O frecare cu sare grunjoasă și o jumătate de lămâie poate fi folosită atât pe tocătoarele din lemn, cât și pe cele din plastic pentru a neutraliza o pată. Bicarbonatul de sodiu și oțetul alb pot, de asemenea, să îndepărteze petele, iar peroxidul de hidrogen este cel mai eficient pentru cele mai dificile pete.

În cazul tocătoarelor din lemn, folosește un șmirghel fin pentru a șlefui petele persistente. Lumina soarelui va albi natural tocătorul, așa că poți să-l lași la uscat pe margine, la soare, pentru a reduce aspectul petelor.

În ceea ce privește zgârieturile și tăieturile, acestea sunt de fapt un semn pozitiv, deoarece indică faptul că tocătorul este mai moale decât cuțitul, ceea ce înseamnă că nu dăunează lamei. Totuși, dacă acestea devin prea adânci, este timpul să înlocuiești tocătorul. Tăieturile adânci, deformările sau așchiile îngreunează menținerea igienei tocătorului.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Eatingwell.com

Preluat de la: csid.ro