pozitie-de-somn.jpg

Un nou studiu arată că dormitul pe spate poate fi asociat bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson etc. Experții sugerează că acest lucru se întâmplă pentru că din această poziție nu se pot elimina eficient toxinele din corp care, în timp, se acumulează și înrăutățesc sănătatea generală.

Știm deja cât de important este să dormim suficient în fiecare noapte, dar mai ales ca somnul să fie unul de calitate, dar când vine vorba de creier, nu este suficient doar să dormim, ci importantă este și poziția în care dormim.

Descoperirile făcute recent în ultimul studiu au fost prezentată în 2024 la Conferința Internațională a Asociației pentru Alzheimer, care sugerează că dormitul pe spate crește riscul de boli neurodegenerative.

Această legătură a fost prima oară descoperită în 2015, într-un experiment făcut pe șoareci. În 2019, aceiași cercetători au investigat această legătură pe 45 de participanți și au descoperit că dormitul pe spate pentru mai mult de două ore pe noapte este asociat riscului crescut de boli neurodegenerative.

Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat 100 de participanți sănătoși și aproape 200 de participanți cu boală Alzheimer sau alte boli degenerative, cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare. Mai exact, participanților li se monitoriza somnul pe timpul nopții și câte ore pe noapte dormeau pe spate.

Astfel, specialiștii au descoperit că participanții cu afecțiuni neurodegenerative au dormit mai bine de două ore pe noapte pe spate, mult mai des decât participanții din grupul de control.

Din păcate, această poziție de somn reduce capacitatea organismului de a se curăța de neurotoxine. Aceste neurotoxine, produse de creier pe timpul zilei, de cele mai multe ori sunt îndepărtate pe timpul nopții printr-un proces numit curățare glimfatică. Procesul începe să fie mai puțin eficient la vârsta adultă, cam cu 15-20 de ani înainte ca pacienții să observe primele semne de declin cognitiv.

Dormitul pe spate nu face altceva decât să încetinească acest proces de curățare, pentru că nu permite sângelui să se ducă din creier către inimă așa cum ar trebui.

Unele persoane sunt conștiente că dorm pe spate, în timp ce altele nu știu cum își poziționează corpul în timpul somnului. Există totuși câteva strategii care să te ajute dacă obișnuiești să dormi pe spate sau pe burtă:

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Health.com

Preluat de la: csid.ro