Proiect-nou-8-2.jpg

La modul cel mai simplu, spălatul rufelor presupune introducerea hainelor în mașina de spălat, apoi uscarea lor. Dar, pentru ca hainele să iasă intacte și cât mai curate posibil, este nevoie de o pregătire, cum ar fi tratarea prealabilă a petelor sau plasarea articolelor delicate într-o pungă de protecție. O altă modalitate de a proteja hainele este de a întoarce unele articole de îmbrăcăminte pe dos. Poate părea un pas suplimentar enervant, dar întoarcerea anumitor tipuri de haine pe dos înainte de spălare oferă mai multe beneficii.

Spălarea hainelor pe dos va proteja împotriva pierderii culorii, ceea ce este deosebit de important pentru hainele închise la culoare și cele colorate. De asemenea, spălarea îndepărtează acumularea de murdărie corporală, lăsând țesăturile mai curate și mai mirositoare. În plus, hainele cu mărgele sau alte ornamente, inclusiv nasturii delicați, pot beneficia de spălarea pe dos pentru a fi protejate împotriva deteriorării.

Hainele negre și de culoare închisă, inclusiv denimul închis, se decolorează în timp din cauza expunerii la apă și detergent. De asemenea, abraziunea poate contribui la decolorare și la pierderea culorii, astfel încât spălarea hainelor închise pe dos poate ajuta la păstrarea culorii printr-o spălare mai blândă. În plus, cel mai bine este să spălați țesăturile închise la culoare în apă rece și să utilizați un ciclu de uscare fără căldură. Uscarea la aer a hainelor închise la culoare departe de lumina directă a soarelui ajută, de asemenea, la protejarea împotriva decolorării.

La fel ca hainele închise la culoare, țesăturile viu colorate și imprimate se pot decolora în timp datorită expunerii repetate la apă, detergenți și produse de îndepărtare a petelor, precum și frecării. Întoarcerea acestor țesături pe dos înainte de spălare va ajuta la păstrarea culorii și a modelelor, împiedicându-le să capete un aspect murdar din cauza spălării repetate. Spălarea în apă rece și evitarea uscării la temperaturi ridicate pot contribui, de asemenea, la protejarea țesăturilor viu colorate și cu modele împotriva decolorării.

Există mai multe motive întemeiate pentru a spăla hainele de sport, inclusiv jambierele, pe dos. Hainele strâmte, în special atunci când sunt purtate pentru exerciții, vor beneficia de curățarea mai profundă care are loc atunci când interiorul hainelor este expus la mai multă apă, detergent și acțiune mecanică în timpul spălării. Este una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că echipamentul de antrenament transpirat iese de la spălare mirosind proaspăt, prin combaterea bacteriilor care provoacă mirosuri și care se pot acumula pe interiorul hainelor.

Întoarcerea hainelor de sport pe dos ajută, de asemenea, la prevenirea decolorării ca urmare a abraziunii și a transferului de vopsea. În cele din urmă, întoarcerea hainelor de sală pe dos va proteja materialul împotriva rupturilor și a altor deteriorări ale texturii.

La fel ca în cazul hainelor de antrenament, în interiorul pijamalelor, lenjeriei de corp și șosetelor se află cea mai mare concentrație de murdărie corporală, precum transpirația și pielea moartă. Dacă întoarceți aceste articole intime pe dos înainte de a le spăla, vă veți asigura că vor ieși cât mai curate posibil, eliminând murdăria corporală, cum ar fi pielea moartă și sebumul, precum și bacteriile care cauzează mirosul. De asemenea, va ajuta la protejarea țesăturilor delicate, cum ar fi bumbacul fin, și va preveni deteriorarea elementelor decorative, cum ar fi nasturii sau broderiile.

Spălarea hainelor pe dos permite apei și detergentului să intre mai mult în contact cu transpirația și deodorantul care se acumulează rapid la axila cămășilor, bluzelor, puloverelor și a altor bluze. Dacă hainele ies adesea de la spălat cu pete vizibile, acumulări de ceară sau cu o textură rigidă, asemănătoare cartonului, trecerea la spălarea pe dos poate fi o soluție.

Întoarcerea hainelor pe dos poate proteja țesăturile delicate prin reducerea abraziunii cauzate de țesături aspre, fermoare, nasturi, cârlige și alte ornamente. Pe lângă spălarea țesăturilor delicate pe dos, puneți-le într-o pungă de protecție din plasă, spălați-le împreună cu alte țesături similare și evitați să includeți în încărcătură articole voluminoase, grele sau cu ornamente pentru a reduce frecarea la care sunt expuse țesăturile, precum și daunele cauzate de agățare.

Sursa foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro