tinitus.jpg

Tinitusul apare de cele mai multe ori atunci când celulele ciliate se deteriorează. Există mai multe afecțiuni care pot duce la apariția sau la agravarea acestuia. Printre cele mai frecvente cauze se află pierderea auzului asociată cu înaintarea în vârstă, dar și expunerea prelungită la zgomotele puternice sau la modificările structurii osoase.

Deși oricine poate suferi de episoade de tinitus, acesta apare mai frecvent la adulți, în a doua jumătate a vieții.

Expunerea la zgomot puternic va afecta celulele auditive și, dacă continuă, auzul se va deteriora treptat. Zgomotul ambiental, zgomotul excesiv la locul de muncă și ascultarea muzicii în căști, la un volum mult prea mare, ne pun în pericol auzul.

Igiena necorespunzătoare a urechii poate provoca acumularea unei cantități prea mari de ceară, care poate forma ulterior dopuri de ceară. Este important să nu folosiți bețișoare de urechi în interiorul urechii, ci curățarea să se facă la exterior, deoarece bețișoarele pot deteriora auzul.

Există multe medicamente ototoxice care pot provoca probleme de auz sau pot agrava medicamentele ototoxice existente. Salicilatul, de pildă, este un acid cu proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antipiretice și poate fi fatal sănătății noastre auditive.

Anumite suplimente alimentare pot fi de ajutor în ameliorarea tinitusului (melatonina, zinc, Ginko biloba), însă se iau doar la recomandarea medicului. De asemenea, acupunctura poate reprezenta un tratament viabil în tratarea tinitusului.

Deși tinitusul în sine nu reprezintă neapărat un pericol pentru sănătate, el este descris ca fiind unul dintre cele mai neplăcute simptome benigne. În cele mai multe dintre cazuri, poate afecta viața profesională, socială și cea de familie.

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro