Adoptarea unui animal de companie este un pas responsabil care trebuie abordat cu seriozitate. Pentru a putea crea condiții adecvate pentru creșterea noului membru al familiei, este esențial să dai dovadă în primul rând de grijă și atenție. Corespondenta noastră din liceu de pe ru.diez a discutat cu o veterinară.
Svetlana Negara este originară din orașul Edineț și lucrează în domeniul veterinar de peste cinci ani. În calitate de specialistă, ne-a spus despre cum îngrijim corect o pisică. Veterinara ne-a oferit câteva sfaturi pentru cei care tocmai au adoptat un animal de companie.
În primul rând, trebuie achiziționate lucruri necesare pentru confortul animalului, așa precum:
# o litieră și nisip;
# două boluri – unul pentru hrană și unul pentru apă;
# un pat pentru pisici;
# ustensile pentru periat;
# un stâlp pentru zgâriat;
# un set de jucării;
# hrană de pisici.
Pisicile apreciază confortul și iubesc intimitatea, așa că este de dorit ca locul de dormit să fie într-un colț liniștit, departe de zgomote și curenți de aer, iar litiera să fie într-un loc accesibil și calm, departe de mâncare și apă.
Pentru a menține sănătatea pisicii, este necesar să se țină cont de câteva momente.
# Alimentația echilibrată. Pisicile pot fi hrănite cu mâncare uscată și umedă, dar este important ca aceasta să fie de calitate și cu toate vitaminele necesare.
# Periatul regulat al blănii. Periatul pisicii nu doar previne formarea ghemotoacelor de blană, ci ajută și la îndepărtarea firelor moarte de păr, minimalizând astfel căderea părului.
# Tăierea ghearelor. La pisici se taie doar partea transparentă a ghearei. Este necesar să evităm zona roz, adică acolo unde trec vasele de sânge ale patrupedului.
În contextul unei alimentații corecte, este esențial să ținem cont că este necesar să creăm un program de hrană pentru pisică și să măsurăm porția acesteia de mâncare. De asemenea, este fundamental ca pisica să fie obișnuită și cu un program de hrană. Pisicile adulte pot fi hrănite de două-trei ori pe zi, iar puii de pisoi – mai des.
La fel, este vital ca porțiile de mâncare să fie exact precum cele recomandate pe ambalaj, deoarece cantitatea porțiilor de mâncare depind de greutatea și vârsta pisicii.
Dacă animalul este deja în vârstă, bolnav sau are nevoie de o dietă specială, este important să consulți un veterinar.
# Vaccinarea. Prima vaccinare la o pisică se face la vârsta de trei luni. A doua vaccinare se face la vârsta de șase luni, iar apoi la un an. După aceea, vaccinarea se face anual. Trebuie de menționat că, înainte de fiecare vaccinare, pisica trebuie tratată de paraziți. Vaccinarea se face împotriva multor boli, cea mai frecventă fiind rabia.
# Tratamentul împotriva paraziților. Pentru combaterea paraziților la pisici se poate de folosit diverse preparate, cum ar fi tablete, picături sau siropuri, totul în funcție de comoditatea și preferințele proprietarului. Tratamentul se recomandă să fie efectuat o dată la fiecare trei luni. Este sugerat de mers măcar o dată la veterinar pentru a afla cum are loc procedura, iar ulterior proprietarul poate să o facă singur.
# Sterilizarea. De obicei, această procedură se face când animalul are deja peste șase luni, căci în acel moment instinctele sale încep să se manifeste. Dacă proprietarul nu intenționează să crească familia cu noi pui, atunci se recomandă să se efectueze sterilizarea.
# Tunsul. Vara, multe animale suferă de căldură, așa că tunsul este benefic pentru confortul oricărui patruped. Este esențial de evitat tăierea excesivă a blănii, deoarece aceasta protejează patrupedul. Se sugerează să se efectueze o consultație cu un veterinar sau cu un groomer.
# Vizite la veterinar. Este crucial să se efectueze un control o dată pe an la un specialist.
Este notabil de monitorizat comportamentul pisicii, deoarece semnele precum refuzul de a mânca, pasivitatea și comportamentul ciudat pot indica probleme de sănătate, ceea ce înseamnă că trebuie să te adresezi imediat unui specialist.
# Timp și atenție. Pentru ca pisica să se adapteze mai repede la noul cămin, este prioritar să i se acorde mult timp și atenție, ceea ce înseamnă că cineva trebuie să-i arate afecțiune și dragoste.
# Jocuri. Pentru menținerea unei sănătăți emoționale a animalului, are o valoare semnificativă să te joci cu el, deoarece în acest mod se dezvoltă instinctele și i se previne stresul.
Se spune adesea că este necesar să limitezi teritoriul animalului în primele zile pentru a se obișnui treptat cu nouă casă, dar eu cred că este mai bine să îi oferi libertate, astfel încât să descopere noul său cămin.
În acest material află care este povestea din spatele memelor preferate cu pisici.
Preluat de la: diez.md