hipertensiune.jpg

Milioane de persoane suferă fără să știe de hipertensiune arterială. Acest „ucigaș tăcut” poate crește riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar boli de rinichi, așa că este important să îți verifici tensiunea arterială.

Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, în 2023 exista o prevalență a hipertensiunii arteriale de 48% în România la populația între 30 și 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial care este de circa 35%. Aceleași date arată că 6.6 milioane de români se confruntă cu hipertensiunea arterială, iar dintre aceștia doar 68% sunt diagnosticați, doar 59% sunt tratați și doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

Hipertensiunea arterială, cum mai este numită, are rareori simptome vizibile (de aici și denumirea de „ucigașul tăcut”), așa că este adesea neobservată. Singura modalitate de a afla dacă ai tensiune arterială crescută este în urma unui test de tensiune arterială.

Adulților de peste 40 de ani li se recomandă deja să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată la cinci ani. Însă acum, și persoanele mai tinere sunt îndemnate să își verifice tensiunea arterială. Verificarea tensiunii arteriale acasă, la farmacie sau la medicul de familie este o metodă rentabilă și fiabilă de a gestiona tensiunea arterială, cu dovezi tot mai mari care susțin beneficiile acesteia.

Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord și reprezintă un risc major. De asemenea, este un factor de risc semnificativ pentru boli de inimă, boli de rinichi și demență vasculară.

Unul dintre principalii factori care contribuie la hipertensiune este consumul excesiv de sare. Studiile au sugerat că doar o linguriță de sare pe zi poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune. NHS recomandă adulților să evite consumul a mai mult de șase grame de sare pe zi.

Creșterea consumului unui mineral esențial este la fel de importantă ca reducerea consumului de sare când vine vorba de hipertensiunea arterială, spun oamenii de știință.

Reducerea cantității de sare consumată a fost o componentă centrală a sfaturilor de sănătate destinate controlului hipertensiunii, cum mai este numită această afecțiune. Asta deoarece sarea face ca organismul să rețină apă, punând presiune suplimentară pe pereții vaselor de sânge. Dar cercetări noi au arătat că un alt mineral, potasiul, poate fi, de asemenea, esențial pentru gestionarea tensiunii arteriale. Niveluri ridicate de potasiu se găsesc în alimentele întregi și este unul dintre motivele pentru care fructele și legumele proaspete sunt atât de benefice.

Alimentele bogate în potasiu sunt:

Fiecare măsurare a tensiunii arteriale constă din două numere, afișate unul deasupra celuilalt. Primul număr (de sus) reprezintă tensiunea arterială sistolică, adică forța cu care inima pompează sângele în jurul corpului. Al doilea număr (de jos) reprezintă tensiunea arterială diastolică, adică rezistența la fluxul de sânge în vasele de sânge între bătăile inimii, când sângele este pompat în jurul inimii.

O tensiune arterială ideală este între 90/60 mmHg (milimetri de mercur) și 120/80 mmHg.

Ai tensiune arterială crescută dacă valorile sunt constant peste 140/90 mmHg. Dacă ai peste 80 de ani, hipertensiunea arterială este considerată de la 150/90 mmHg. Dacă tensiunea arterială este prea mare, pune presiune suplimentară pe vasele de sânge, inimă și alte organe, cum ar fi creierul, rinichii și ochii.

Hipertensiunea arterială persistentă poate crește riscul unei serii de afecțiuni grave și potențial letale, cum ar fi:

Sursa foto: Shutterstock.

Sursă: The Sun

Preluat de la: csid.ro