Proiect-nou-7-1.jpg

În fiecare an se produc 15 milioane de cazuri de accident vascular cerebral (AVC) la nivel global, o afecțiune gravă ce limitează aportul de sânge și oxigen către creier.

Deși tratamentul pentru AVC este posibil, mai mult de două treimi dintre supraviețuitori necesită reabilitare, inclusiv terapie fizică, ocupațională și de vorbire.

Studiile recente sugerează că exercițiile fizice joacă un rol crucial în recuperarea post-AVC și în reducerea riscului de recurență a acestuia.

Un nou studiu a descoperit că antrenamentele de tip intervale de înaltă intensitate (HIIT) sunt mai eficiente în îmbunătățirea condiției aerobe după un AVC decât exercițiile tradiționale moderate.

Potrivit profesorului Ada Tang de la Universitatea McMaster, acest tip de exercițiu, care implică explozii scurte de efort intens urmate de perioade de recuperare.

Acestea pot fi o soluție fezabilă și eficientă pentru pacienții post-AVC.

Studiul a implicat 82 de supraviețuitori ai AVC, care au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unul a urmat sesiuni de HIIT, iar celălalt exerciții moderate continue, de trei ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni. Rezultatele au arătat că grupul HIIT a obținut o îmbunătățire semnificativă a condiției cardio-respiratorii, dublu față de grupul cu exerciții moderate.

Dr. Tang a subliniat importanța intensității mai ridicate a exercițiilor în atingerea acestor rezultate și menționează că îmbunătățirile au fost menținute chiar și la opt săptămâni după încheierea studiului.

Acest lucru sugerează că antrenamentele HIIT nu doar că îmbunătățesc condiția fizică, dar și contribuie la menținerea pe termen lung a acestor progrese, reducând riscul de spitalizare și de noi AVC-uri.

„Ne așteptam să observăm îmbunătățiri mai mari în nivelurile de fitness în grupul HIIT, dar am fost încântați să vedem cât de mult s-au îmbunătățit, Îmbunătățirile au fost în limitele valorilor asociate cu un risc mai scăzut de spitalizare și AVC”, a menționat Dr. Tang.

Studiul deschide noi perspective pentru abordările de reabilitare post-AVC, însă necesită cercetări suplimentare pentru a evalua eficiența HIIT în rândul pacienților cu deficiențe fizice mai severe.

Dr. Tang și colegii săi continuă să exploreze metode inovatoare de promovare a exercițiilor fizice și a activității fizice pentru a reduce povara globală a acestei afecțiuni.

Sursă: medicalnewstoday.com.

Sursă foto: YuriArcursPeopleimages / Envato

Preluat de la: csid.ro