barbat-care-bea.jpg

Aproape toți vom încerca alcoolul la un moment dat în viața noastră. Totuși, cât de des bem poate varia. La unii dintre noi pot trece săptămâni fără să atingă alcoolul. Pentru alții, o zi fără alcool este o raritate. În cele din urmă, prea mult alcool poate deveni o problemă – dar când ar trebui să începi să fii precaut cu privire la consumul acestuia?

Iată cele șapte tipologii de băutor și cum le recunoști:

Consumatorii ocazionali pot petrece regulat o săptămână fără dorința de a bea. Unii poate că beau doar la ocazii speciale – posibil chiar mai puțin de 12 băuturi pe an. Conform unui studiu din 2019 realizat de Drinkaware, 48% dintre adulți au raportat că beau alcool cel puțin o dată pe săptămână. Asta înseamnă că aproximativ 52% dintre oameni se încadrează în categoria de abstinenți sau consumatori ocazionali. Acesta este, fără îndoială, cel mai sănătos tip de consumator.

Unii oameni beau doar în situații sociale. Astfel de persoane este puțin probabil să bea alcool acasă, cu excepția cazului în care au invitați.

Un astfel de comportament este, de obicei, sănătos. Singura dată când acest comportament poate deveni nesănătos este dacă socializezi aproape în fiecare zi sau ești presat de colegi să bei cantități mari de alcool.

Consumatorii moderați beau în fiecare săptămână, dar reușesc să se încadreze în limitele recomandate de 14 unități de alcool pe săptămână. Asta înseamnă aproximativ 6 halbe de bere sau 6 pahare medii de vin. Consumatorii moderați pot ocazional să exagereze, dar în general nu fac acest lucru suficient de des pentru a avea probleme de sănătate. Este important să menții consumul moderat sub control, deoarece acesta poate deveni rapid un consum excesiv dacă ești expus la anumite declanșatoare.

Consumatorii excesivi pot petrece câteva zile fără să bea, dar când o fac, beau mult! Consumatorii excesivi cel mai adesea depășesc adesea cantitatea recomandată de alcool pentru o săptămână într-o singură zi – posibil chiar de două sau trei ori această cantitate. Intenția este de a bea cât mai mult posibil înainte de a se îmbăta prea tare sau de a rămâne fără bani.

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de probleme de sănătate și poate duce frecvent la comportamente nesăbuite, așa că este ceva ce trebuie controlat.

Dacă bei regulat mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, te poți încadra în categoria celor care consumă alcool în exces. 32% dintre bărbați și 16% dintre femei fac parte din această categorie.

Consumul excesiv de alcool nu este, în general, sănătos. Acesta poate crește riscul de a dezvolta diverse probleme de sănătate – mai ales dacă alte aspecte ale stilului tău de viață nu sunt sănătoase. Majoritatea celor care consumă alcool în exces nu sunt alcoolici, deoarece nu sunt dependenți, însă acest lucru se poate agrava ușor dacă bei regulat peste 4 băuturi pe zi.

Consumul excesiv devine alcoolism atunci când începi să prezinți simptome fizice de sevraj. Alcoolicii, în general, nu pot petrece o zi fără o băutură și pot chiar să bea pe ascuns sau să se simtă vinovați atunci când beau. Unii alcoolici au o capacitate de funcționare remarcabilă, ceea ce înseamnă că, în general, nu manifestă comportamente negative atunci când sunt beți și reușesc să facă față cerințelor vieții de zi cu zi. Acest tip de alcoolism este uneori văzut ca nefiind o problemă, deși este, pentru că îți poți crește semnificativ riscul de a dezvolta diverse probleme de sănătate. Opțiunile de terapie ar putea merita explorate pentru a încerca să depășești acest tip de alcoolism.

Alcoolicii autodistructivi prezintă, de asemenea, simptome de sevraj și pot bea pe ascuns. Cu toate acestea, comportamentul lor are efecte negative mult mai evidente.

Poți fi clasificat ca alcoolic autodistructiv atunci când consumul de alcool te face să distrugi relațiile cu prietenii și familia, să neglijezi responsabilități precum munca și îngrijirea copiilor, să cheltui excesiv, să te implici în comportamente infracționale sau să adopți comportamente periculoase.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Dry January: Cum reacționează corpul când renunți la alcool, în primele ore, zile, luni sau ani

Preluat de la: csid.ro