WhatsApp-Image-2024-08-08-at-15.06.13.jpeg

Hipertensiunea arterială crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, două dintre principalele cauze de deces la nivel global.

Din păcate, doar 1 din 4 adulți cu hipertensiune arterială își controlează tensiunea, ceea ce înseamnă că există mult loc pentru îmbunătățiri în gestionarea acestei afecțiuni.

Deși poate părea „la modă” să folosești ceaiuri din plante pentru a gestiona hipertensiunea, acest lucru nu este neapărat recomandat. De fapt, aceste cinci ceaiuri din plante pot face mai mult rău decât bine pentru hipertensiune. 

Un studiu din 2013, susținut de cercetări mai recente, a semnalat toate cele cinci ceaiuri din plante enumerate ca potențiali contribuitori la hipertensiune.

Deși motivele pentru evitarea fiecărui ceai pot fi ușor diferite, este mai bine să eviți aceste ceaiuri din plante dacă ai tensiune arterială ridicată.

Ginsengul este o plantă populară folosită frecvent în medicina chinezească. Deși arată potențial pentru creșterea nivelului de energie și promovează starea de bine, cercetările în acest sens sunt limitate.

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, dovezile privind siguranța pe termen lung a utilizării acestei plante sunt insuficiente.

Studiile au constatat că poate fie să scadă, fie să crească tensiunea arterială, așa că este nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica relația.

S-ar putea să iei în considerare ceaiul din plante cu ginkgo biloba pentru un impuls de memorie, dar este important să știi cum ar putea afecta medicația pe care o iei. De exemplu, cercetările arată că ginkgo biloba poate interacționa cu un tip de medicamente cunoscute sub numele de anticoagulante, o clasă de produse farmaceutice concepute pentru a subția sângele și a preveni formarea cheagurilor.

Deși nu toți pacienții cu hipertensiune arterială vor lua acest tip de medicamente, este mai comun pentru cei predispuși la cheaguri de sânge.

Dacă iei un anticoagulant, este foarte probabil ca ceaiul din ginkgo biloba să interacționeze cu acesta și să-i modifice eficiența.

Din păcate pentru fanii lemnului dulce, acest ceai poate să nu fie cea mai bună alegere dacă tensiune arterială este ridicată. Lemnul dulce conține un compus numit acid glicirizic, care poate crește tensiunea arterială și poate provoca alte efecte secundare grave, cum ar fi dureri de cap, oboseală și chiar atacuri de cord.

Un studiu recent din 2024, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a confirmat constatările anterioare, menționând că doar 100 de grame de lemn dulce pot avea un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale.

Acidul glicirizic găsit în lemnul dulce poate determina organismul să rețină apă și sodiu, afectând tensiunea arterială, deoarece acidul glicirizic afectează o enzimă din rinichi, echilibrul fluidelor din corp este și el influențat.

Cunoscută pentru florile sale galbene, sunătoarea este o plantă folosită în medicina europeană de secole pentru a trata rănile și afecțiuni precum depresia.

Cu toate acestea, a fost semnalată în Statele Unite pentru interacțiunile sale cu medicamentele comune, în special cu statinele, care sunt adesea prescrise celor cu hipertensiune arterială. 

Originar din Africa, Yohimbe este un tip de arbore veșnic verde. Scoarța acestui copac a fost folosită ca afrodisiac și pentru a îmbunătăți performanța sexuală.

Deși există medicamente pe bază de prescripție vândute în Statele Unite sub numele de yohimbină hidroclorid, acestea sunt diferite de forma de supliment preparată din scoarța copacului.

Datele despre acest ceai sunt extrem de limitate și sugerează că poate fi legat de atacuri de cord și convulsii. 

Foto: envato

Surse: National Center for Biotechnology Information

Preluat de la: csid.ro