plus-size-women-measure-their-waist-at-fitness-cen-2024-07-09-00-12-02-utc-scaled.jpg

Indicele de Masă Corporală (IMC) este un instrument simplu utilizat pentru a evalua raportul dintre greutatea și înălțimea unei persoane, oferind o clasificare generală a greutății, de la subponderalitate la obezitate.

Indicele de Masă Corporală (IMC) este un instrument frecvent utilizat pentru a evalua raportul dintre greutatea și înălțimea unei persoane. Acesta furnizează un singur număr, care este interpretat conform următoarelor categorii stabilite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC):

Cu toate acestea, CDC subliniază că IMC nu evaluează compoziția corporală sau starea de sănătate a unei persoane. IMC este un instrument de screening care ar trebui utilizat împreună cu alte teste și evaluări pentru a determina riscurile potențiale pentru sănătate.

Pentru a calcula IMC, se poate utiliza un calculator IMC sau se pot consulta tabelele de greutate și înălțime. De exemplu, tabelele utilizate de Institutul Național de Sănătate (NIH) oferă linii directoare generale pentru categorii de greutate moderată („normală”), supraponderalitate, obezitate și obezitate severă. IMC este doar unul dintre instrumentele de evaluare a dimensiunii corpului și nu ia în considerare toate modurile în care corpurile pot varia. Este recomandat să discutați cu medicul pentru a interpreta corect scorul IMC.

În timp ce IMC nu ia în considerare vârsta pentru adulți, aceasta este importantă pentru copii. CDC utilizează atât vârsta, cât și sexul în calculele IMC pentru persoanele cu vârste între 2 și 19 ani. Pentru a calcula IMC-ul unui copil, se poate folosi calculatorul CDC destinat copiilor și adolescenților.

IMC este o măsurătoare destul de simplă. Deși ia în considerare înălțimea și greutatea, nu ține cont de următorii factori:

Acești factori pot influența sănătatea. De exemplu, sportivii de performanță au adesea multă masă musculară și puțină grăsime corporală. Ei pot avea un IMC mare din cauza masei musculare, dar aceasta nu înseamnă că sunt supraponderali pentru înălțimea lor.

O altă limitare a IMC-ului este că nu distinge între grupuri rasiale sau etnice diferite. Studiile au arătat că persoanele non-hispanice albe, non-hispanice negre și mexicane americane pot avea niveluri semnificativ diferite de grăsime corporală, dar același IMC ca persoane din alte grupuri. Această inexactitate poate duce la un diagnostic greșit sau la o evaluare incorectă a factorilor de risc.

IMC poate oferi o idee generală dacă o persoană se află într-o gamă de greutate moderată și este util pentru măsurarea tendințelor în studiile de populație. Totuși, nu ar trebui să fie singura măsură utilizată pentru a evalua dacă greutatea unei persoane este ideală.

Raportul talie-șolduri (WHR) compară dimensiunea taliei cu cea a șoldurilor. Un WHR ridicat este asociat cu niveluri mai mari de grăsime viscerală, grăsimea din cavitatea abdominală care înconjoară organele majore. Prin urmare, WHR poate fi un instrument util pentru înțelegerea riscurilor potențiale pentru sănătate, atunci când este considerat împreună cu alte evaluări ale stării de sănătate.

Pentru a calcula WHR, măsurați talia în jurul celei mai înguste părți, de obicei deasupra buricului, și împărțiți această măsurătoare la lățimea șoldului la cea mai largă parte.

De exemplu, dacă talia este de 71 cm și șoldurile sunt de 91 cm, WHR-ul este 71/91 = 0,78.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2008, obezitatea abdominală este definită astfel:

Ca și IMC, WHR are limitări. De exemplu, această măsurătoare nu reflectă exact procentul total de grăsime corporală sau raportul mușchi-grăsime. WHR-ul optim variază în funcție de sex și rasă, conform raportului OMS din 2008.

Raportul talie-înălțime (WtHR) este un alt instrument pentru evaluarea dimensiunii corpului. Acesta compară circumferința taliei cu înălțimea unei persoane. Cercetările din 2015 sugerează că un WtHR ridicat este asociat cu colesterol și tensiune arterială mai mari, chiar și la un IMC sănătos. De aceea, WtHR poate fi util pentru evaluarea riscurilor pentru sănătate atunci când este utilizat împreună cu alte măsurători ale sănătății.

Pentru a calcula WtHR, împărțiți dimensiunea taliei la înălțime. Dacă rezultatul este 0,5 sau mai mic, acesta este considerat moderat.

Procentul de grăsime corporală reprezintă greutatea grăsimii unei persoane împărțită la greutatea totală. Grăsimea corporală este necesară pentru funcționarea corpului uman. O persoană are nevoie de un tip de grăsime esențială pentru supraviețuire, esențială pentru dezvoltarea creierului, măduvei osoase, nervilor și membranelor.

Alte tipuri de grăsime protejează organele interne și pot fi utilizate pentru energie dacă este necesar. Recomandările pentru procentul ideal de grăsime corporală variază în funcție de tipul corpului sau nivelul de activitate.

Metoda cea mai frecvent utilizată pentru măsurarea procentului de grăsime corporală este măsurarea pliurilor cutanate, care folosește calibrații speciale pentru a ciupi pielea. Alte metode includ:

Deși niciuna dintre aceste metode nu oferă o citire complet exactă, estimările sunt suficiente pentru a oferi o evaluare rezonabilă.

Sursă – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323446#takeaway

Sursă foto – acinar13 / Envato

Preluat de la: csid.ro