shutterstock_2470012261-scaled.jpg

Pe lângă toate acțiunile care țin de îngrijire, este important să creezi un mediu cât mai sigur pentru animalele tale de companie, pentru ca acestea să nu fie expuse niciunui risc. Printre măsurile de siguranță se numără și alegerea plantelor pe care le ții în casă, pentru că unele dintre acestea pot fi toxice pentru câini sau pisici și le pot cauza probleme grave de sănătate.

Fiecare plantă are propria sa toxină, care poate fi găsită în frunze, flori și fructe. Odată ce aceste toxine intră în sânge, ele pot cauza afecțiuni grave ale organelor.

De asemenea, otrava pe care o conţin unele plante întrerupe deseori funcțiile unor organe precum a ficatului, a rinichilor sau a inimii. Prin urmare, o doză mai mare ingerată poate cauza un stop cardiac fatal sau insuficiență renală, ce ar pune viața patrupedului în pericol.

Așadar, dacă avem patrupezi în casă, este important să fim atenți la:

Aloe vera. Mai este denumită și elixirul tinereții, însă compușii săi naturali sunt dăunători pentru animale, putând provoca vărsături și diaree, iar tratamentul este de lungă durată!

Ficus. Frunzele de ficus sunt tentante pentru blănoși, acestea fiind și cele mai periculoase părți ale plantei. Odată ingerate, acestea pot duce la iritații la nivelul cavității bucale, inflamații ale pielii, hipersalivație sau vărsături.

Begonie. Este considerată toxică nu doar pentru câini și pisici, ci și pentru copii. Tuberculii sunt cea mai dăunătoare parte a acestei plante, iar ingerarea oricărei părți poate cauza dificultăți de înghițire și arsuri la nivelul buzelor și limbii.

Iedera. Cu toate că are un aspect deosebit și este o plantă decorativă foarte apreciată, frunzele de iederă îi pot provoca animaluțului dureri abdominale, diaree, vărsături sau hipersalivație.

Crini. Deși au un miros plăcut, uneori foarte puternic, aceștia pot fi nocivi pentru animalele de companie. Aflați pe lista celor mai toxice plante, crinii pot duce la convulsii și aritmii, iar cea mai dăunătoare parte a acestora sunt bulbii.

Crăciuniță.  Seva acestei plante este toxică pentru animal și îi poate provoca probleme neurologice, gastrointestinale, diaree cu sânge, etc.

Azalee. Pe cât este de frumoasă, pe atât este de periculoasă. Nici nu este nevoie să ingereze frunzele sau florile, simplul contact îi poate cauza iritații, vărsături.

Leandru.  Chiar și o doză mica din glucozida din leandru va cauza grețuri, crampe, vărsături și aritmii periculoase pentru câine îndeosebi.

Zambilă. Dacă patrupedul mănâncă bulbi mari ai plantei, el va vomita și va face diaree cu sânge.

Hortensie.  Acidul cianhidric, hidranginul și saponina afectează nu doar câinii și pisicile ci și oamenii.

Cală. Provoacă iritaţii la nivelul buzelor şi cavităţii bucale, vomă, dificultăţi în înghiţire.

Caladiul conține cristale de oxalat de calciu, care pot provoca iritații severe la nivelul gurii, limbii și gâtului dacă sunt ingerate. Simptomele includ salivare excesivă, dificultăți de înghițire, vărsături și durere intensă. Dacă suspectați că pisica sau câinele dvs. a ingerat caladiu, este esențial să contactați imediat un medic veterinar.

Citeşte şi: Ce boli se transmit de la animalele de companie la om. Cum se manifestă la necuvântătoare și la oameni, cum pot fi prevenite și tratate

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro