shutterstock_2270860299-scaled.jpg

Să simți că deții controlul este un lucru indicat în majoritatea situațiilor de viață. Există chiar cercetări avizate conform cărora un simt al controlului poate prelungi viața. Controlul este un mecanism de apărare, susțin specialiștii. 

Controlul este un dar „otrăvit” al evoluției speciei noastre. Încercăm din răsputeri să ne controlăm viața, relațiile, partenerii și nu numai. Dorim să controlăm acțiunile soțului, copiilor, părinților. Avem nevoie să le știm pe toate, să nu ratăm nimic, ducând această dorință acerbă spre radical.

A-i controla pe ceilalți sau pe sine cere multă energie, care se epuizează și nu mai este folosită pentru a-ți îmbunătăți viața și a te bucura de ea.

Gândurile, comportamentele, emoțiile proprii stau în propriul nostru control. În schimb, ceea ce încercăm să controlăm la ceilalți și la mediul exterior, respectiv aspecte care nu depind de noi, nu stau în controlul nostru.

Cu toții am întâlnit persoane care doresc să controleze TOTUL în viața lor: organizează vacanțele, mesele sau carieră în cele mai mici detalii. Și da, într-o societate haotică, acest lucru chiar funcționează și asigura confort. Totuși, dorința de a controla totul denotă mai degrabă slăbiciune decât forță, căci ne consumă o mare parte din energia vitală.

De fapt, nu trebuie să deținem controlul tot timpul. Ceea ce căutăm este să simțim că avem control, căci nevoia de control în sine este o sabie cu două tăișuri. În timp ce ne ajut să prezicem și să gestionăm lumea din jurul nostru, devenim conștienți de faptul că avem acces limitat în acest sens.

A trăi în stare de stres este destul de dificil pentru că avem senzația că nimic nu pare a fi în regulă, așa cum ar trebui să fie. Tot timpul se găsește ceva de făcut, de reparat, de adăugat, ca să ne simțim bine cu noi înșine. Această stare poate fi copleșitoare în multe dintre cazuri, ne poate determina să ne simțim deconectați și pierduți.

În loc de CONCLUZIE…

Nu putem control tot ce e în jurul nostru, nici nu TREBUIE. Lucrurile se întâmplă. Nu putem controla oameni, cu atât mai mult situații de viață. Ceea ce contează mai mult este răspunsul nostru la ce se întâmplă.

Citește și: Nevoia permanentă de control – ce ascunde fapt? Nu te așteptai la asta!

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro