Știi că articulațiile dureroase sunt semnul distinctiv de artrită. Dar durerea nu este singurul simptom cu care oamenii se confruntă, altele pot apărea cu mult înainte acesteia. Iată simptomele la care să fii atent pentru a putea lua măsuri:
Pentru mulți, artrita începe cu rigiditatea articulațiilor. Încerci să îndoi sau să îndrepți articulația și simți că este imobilă. Acest simptom poate apărea în orice moment (sau tot timpul), dar tinde să fie mai rău dimineața devreme – înainte să ai timp să-ți „încălzești” articulațiile.
Compară-ți încheietura mâinii sau genunchiul stâng cu cel drept. Dacă unul pare mai mare sau mai umflat decât celălalt – și presupunând că nu l-ai rănit recent – acea umflătură ar putea indica osteoartrită. Uneori, oamenii observă umflătura mai mult spre sfârșitul zilei.
În cazurile de artrită reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulația, ceea ce duce la inflamație, atât acută (în sau în jurul articulației tale), cât și sistemică (în întreg corpul tău), ceea ce te poate face să te simți neobișnuit de obosit.
În unele cazuri, cei care suferă de artrită observă că articulațiile lor arată roșii sau iritate – chiar dacă nu sunt dureroase. Acesta este rezultatul inflamației articulației.
Încheietura mâinii sau glezna ta par mai puțin mobile decât obișnuiau să fie. Sau poate încerci să ajungi la un raft înalt și umărul tău nu vrea să-ți ridice brațul deasupra capului. Aceste probleme de amplitudine a mișcării – în special dacă sunt însoțite de durere – sunt adesea asociate cu artrita. Dacă genunchiul sau încheietura mâinii tale se simt ca și cum tendoanele s-ar freca unul de altul, acesta este potențial un alt simptom.
Sursă foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro