produse-de-beauty.jpg

Dacă iei orice produs de beauty pe care îl ai  și încerci să citești lista de ingrediente, probabil că vor fi câteva cuvinte pe care nu vei ști să le pronunți – cu atât mai puțin ce fac ele pielii tale.

Tot mai multe mărci creează liste cu mii de ingrediente dăunătoare și substanțe chimice care nu sunt incluse în produsele lor.

Dacă ai pielea sensibilă sau vrei să faci rutina ta de îngrijire a pielii un pic mai puțin toxică, fii atentă ca produsele tale să nu includă aceste 10 ingrediente comune.

Antioxidanți derivați din petrol utilizați pentru a prelungi durata de viață a produselor, BHA și BHT pot provoca reacții alergice la nivelul pielii. De asemenea, ar putea fi carcinogeni și perturbatori endocrini.

Unii parabeni au fost legați de perturbarea endocrină, ceea ce ar putea crește riscul anumitor cancere. Prin urmare, fii atentă la parabeni, inclusiv etilparaben, butilparaben, izobutilparaben, izopropilparaben, metilparaben și propilparaben.

Cunoscut sub numele de jeleu din petrol, petrolatumul, un produs secundar al petrolului, este un protector al pielii. În mod obișnuit, conține impurități de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH-uri) care au fost legate de cancer.

Ftalații (adică dibutilftalat (DBP), dimetilftalat (DMP), dietilftalat (DEP)) sunt ingrediente plastifiante utilizate în mod obișnuit în parfumuri ca solvent și fixativ pentru piele. Ftalații au fost legați de perturbarea endocrină și pot cauza malformații congenitale.

Deoarece multe parfumuri și coloranți sintetici sunt derivați din petrol, pot conține componente cu potențial perturbator hormonal, alergeni și toxine ambientale.

Aceste substanțe sunt surfactanți aspri (practic niște detergenți) care pot provoca iritații ale pielii sau reacții alergice. Mai mult, SLES conține adesea impuritatea 1,4-dioxan, un produs secundar al procesului său de fabricație, care este un potențial carcinogen.

Acesta este un agent antibacterian care provoacă iritații ale pielii și a fost legat de perturbarea endocrină. De asemenea, este bioacumulativ și potențial toxic pentru organismele acvatice.

Acestea sunt utilizate frecvent în cosmetice ca emulsificatori, agenți de spumare sau ajustori de pH. Conform studiilor, acestea sunt legate de toxicitatea generală a organelor, cancer și preocupări privind bioacumularea.

Talcul este folosit în cosmetice ca agent antiaglomerant sau agent de umplere. Talcul poate fi contaminat cu fibre de azbest care prezintă riscuri de toxicitatea respiratorie și cancer.

Hidrochinona este un agent de înălbire a pielii care poate provoca iritații și ar putea fi legată de anumite tipuri de cancer.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro