După luni de pregătiri, rezervări și așteptare entuziasmată pentru vacanță, nu există nimic mai rău decât să te îmbolnăvești în timp ce te afli în paradis. Este și mai dezamăgitor atunci când urmezi toate sfaturile pe care le-ai auzit de la alții sau de pe rețelele de socializare. Problema este că există o mulțime de mituri despre călătorii care circulă și care îți pot oferi o impresie greșită despre ce este și ce nu este sigur.
Citește mai departe pentru a afla ce mituri ai putea crede în mod inconștient, fă-ți bagajul cu lucrurile esențiale de călătorie și pregătește-te pentru o vacanță uimitoare și în condiții de siguranță.
Adevărul: Ar putea fi implicată o anumită lipsă de noroc, dar există un motiv identificabil pentru care te îmbolnăvești adesea când scapi de rutină. Ești mai predispus să te răsfeți sau să exagerezi, să întreprinzi diverse activități obositoare pentru care poate nu ai pregătirea fizică și să stai treaz până târziu și să nu dormi suficient.
Și dacă destinația călătoriei tale este o zonă cu igienă și salubritate publică precară, ai putea consuma sau bea ceva care te îmbolnăvește. Asta, desigur, poate duce la două sau trei zile neplăcute când trebuie să stai în camera de hotel.
Călătoria înseamnă și mai multă expunere la oameni, deci și mai mulți germeni. Pentru a reduce expunerea, spală-ți mâinile, poartă o mască de calitate în locurile publice, bea apă îmbuteliată și, dacă nu ești sigur cu privire la siguranța alimentelor, încearcă să mănânci doar alimente care pot fi gătite sau cojite.
Adevărul: Ventilația în avion este cât se poate de bună în condițiile date (mai bună decât în aproape orice alt spațiu închis, arată studiile). Cu toate acestea, purtând o mască, poți reduce cu până la 54% riscul de a lua un virus în timpul unui zbor, a descoperit un studiu din Journal of Air Transport Management.
Asta pentru că sistemul de ventilație nu este activ în timpul îmbarcării și debarcării aparent interminabile și nu atinge punctul maxim decât când ești în aer, arată studiile. În plus, ventilația nu este perfectă – șansele de a fi infectat cresc în funcție de cât de aproape stai de o persoană bolnavă, cel mai mare risc fiind dacă stai în aceeași rând sau la un rând distanță.
Adevărul: Nu neapărat. Ia exemplul Mexicului. În timp ce multe resorturi din Mexic servesc apă purificată pe loc, folosesc apă purificată pentru a pregăti mâncarea și fac cuburi de gheață din apă purificată, apa care curge din robinetele din camera ta poate fi o altă poveste.
Dacă nu ești sigur cu privire la calitatea apei potabile din resortul tău, apelează la apă îmbuteliată pentru a bea sau pentru a-ți spăla dinții. Nu ar trebui să permiți niciodată cuiva să-ți toarne apă sau altă băutură în pahar decât dacă îl poți vedea deschizând sticla.
Adevărul: Mai bine nu. Un studiu din 2019 asupra apei din avioane a clasat calitatea apei la 23 de companii aeriene, pe baza criteriilor precum numărul de încălcări ale regulilor privind apa de băut din aeronave și mostrele de apă pozitive pentru bacterii E. coli sau coliformi.
Un scor peste 3.0 înseamnă „compania aeriană are apă relativ sigură și curată”, a scris în raportul său cercetătorul principal Charles Platkin, Ph.D., fondator al Center for Food as Medicine. Doar patru companii aeriene au îndeplinit acest standard.
Autorii studiului au recomandat ca, pentru siguranță, pasagerii să își aducă propriul lor lichid sau să bea doar din sticlele sigilate, să evite ceaiul și cafeaua servite la bord și să folosească dezinfectant pentru mâini în loc de apă când se spală.
Adevărul: Aspirina poate fi excelentă pentru prevenirea anumitor cheaguri de sânge în anumite situații, dar nu când vine vorba de cheagurile legate de călătorie, arată cercetările.
Un factor de risc major pentru cheagurile de tromboză venoasă profundă, care se dezvoltă de obicei în venele profunde ale piciorului și pot migra către plămâni, este circulația deficitară, pentru care riscul tău crește atunci când ai stat nemișcat timp de patru ore sau mai mult.
O modalitate simplă de a-ți reduce riscul este să te ridici și să te miști la fiecare una sau două ore sau să faci exerciții la picioare, cum ar fi flexarea mușchilor. Și nu uita să te hidratezi. Dacă ești deshidratat, mușchii tăi se pot contracta, iar asta te poate face mai predispus la dezvoltarea cheagurilor de sânge.
Poartă șosete de compresie în călătoriile lungi, în special dacă ești într-un grup cu risc crescut (ai peste 40 de ani, ești supraponderal, ești gravidă sau iei hormoni sau ai avut recent cancer sau o intervenție chirurgicală).
Foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro