În fiecare an, pe 16 iulie se marchează Ziua Mondială a Șerpilor. Cu această ocazie, vă prezentăm câteva sfaturi din partea Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii privind acțiunile pe care trebuie să le facem atunci când întâlnim aceste reptile în calea noastră.
#1. În cazul în care dăm peste un șarpe, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să păstrăm distanța. Îi lăsăm loc să fugă și neapărat îl lăsăm în pace, pentru că șerpii simt mult mai rapid decât oamenii când se apropie cineva. În acest fel, întâlnirea va decurge fără victime și fără moartea inutilă a șarpelui.
#2. Este important să ne menținem calmul și să înțelegem, odată și pentru totdeauna, că prezența șerpilor în natură este normală, mai ales atunci când mergem într-un habitat specific. Aici trăiește șarpele respectiv, alături de alte animale sălbatice, și aici trebuie să continue să trăiască.
#3. De asemenea, este esențial să înțelegem că șarpele pe care l-am întâlnit nu o să ne urmărească sau persecute.
#4. În cazul în care găsim un șarpe în propria gospodărie, trebuie să-l scoatem de acolo (îl punem într-un recipient, cu o mătură și un făraș, și îl eliberăm înapoi în natură la o distanță oarecare de casă). Dacă avem dubii și nu știm exact ce specie este, mai bine să sunăm la Grădina Zoologică sau la Poliție.
#5. În niciun caz nu omorâm aceste reptile! Puținele specii de șerpi din Republica Moldova sunt absolut inofensive, cu mici excepții, însă, cu toate acestea, sunt pe cale de dispariție, pentru că mulți oameni consideră că omorârea acestora este echivalentă cu un act patriotic.
Preluat de la: diez.md