Anual, pe 17 iunie, marcăm Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, evenimentul își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la problema deșertificării și a secetei, care sunt provocări de mediu și afectează multe regiuni ale lumii.
În 2023, accentul global s-a pus pe drepturile femeilor asupra terenurilor, importante pentru atingerea obiectivelor globale interconectate privind egalitatea de gen și neutralitatea degradării terenurilor până în 2030, dar și pentru a contribui la promovarea altor câteva obiective de dezvoltare durabilă.
Respectiv, pentru Ziua Deșertificării și Secetei din acest an, campania „Pământul ei. Drepturile ei” (Her Land. Her Rights) se concentrează pe femei și teren pentru a promova:
# creșterea gradului de conștientizare cu privire atât la impactul disproporționat al deșertificării, al degradării terenurilor și al secetei asupra femeilor și fetelor, cât și la barierele cu care se confruntă acestea în luarea deciziilor legate de problemele funciare;
# contribuțiile femeilor la gestionarea durabilă a terenurilor și la obiectivele de dezvoltare durabilă mai ample;
# mobilizarea sprijinului global pentru a promova drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume asupra terenurilor.
Recunoscând pericolul degradării terenurilor în continuă creștere, Republica Moldova a aderat la Convenția ONU pentru Combaterea Deșertificării, prin Hotărârea Parlamentului 257-XIV din 24 decembrie 1998. Drept urmare, în anul 2000, prin Hotărârea Guvernului nr. 367 din 13 aprilie 2000, a fost aprobat Programul Național de Acțiuni pentru combaterea deșertificării în Republica Moldova.
Preluat de la: diez.md