Ziua limbii engleze, la fel ca şi celelalte limbi celebrate de ONU, are scopul de a creşte gradul de conştientizare şi respect pentru istoria, cultura şi realizările fiecăreia dintre cele şase limbi de lucru în rândul comunităţii ONU, relatează agerpres.ro.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, limba engleză, alături de limba franceză, este una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului Naţiunilor Unite şi una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU. Organizația a instituit Ziua limbii engleze pentru a sărbători multilingvismul şi diversitatea culturală, dar şi să promoveze o utilizare echilibrată a tuturor celor şase limbi oficiale în întreaga organizaţie.
Conform statista.com, în anul 2022, aproximativ 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume vorbeau limba engleză.
În continuare vă propunem spre lecturare câteva fapte interesante despre limba engleză.
# Cel mai comun substantiv în limba engleză este „timp”, iar cel mai pronunțat cuvânt în limba engleză este „pronunțare”.
# Cel mai lung cuvânt din limba engleză conține 45 de litere. Lexemul „pneumonoultramicroscopicsilicovulcanoconiosis”, se referă la o boală pulmonară cauzată de inhalarea de praf fin de silcă.
# Numele original pentru fluture a fost inițial „flutterby”.
# Aproximativ 4 000 de cuvinte sunt adăugate în dicționarul englez în fiecare an.
# Cel mai frecvent adjectiv folosit în engleză este „bun”.
# Peste 80 % din informațiile stocate pe calculatoarele din întreaga lume sunt în limba engleză.
# Etimologic, Marea Britanie înseamnă „marele pământ al tatuaților”.
# Primul dicționar englez a fost scris în 1 755.
# Cel mai vechi cuvânt englezesc care este încă în uz este „oraș”.
# William Shakespeare a inventat multe cuvinte, cum ar fi „locul nașterii”, „înroșirea”, „dezbrăcarea”, „tortură”.
Ziua limbii engleze a fost aleasă şi pentru a aduce un omagiu poetului şi dramaturgului englez William Shakespeare, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori şi un dramaturg proeminent al lumii. Influenţa lui Shakespeare asupra vorbitorilor de limbă engleză din întreaga lume se reflectă prin recunoaşterea imediată a unor citate din piesele lui Shakespeare, titlurile operelor bazate pe fraze din Shakespeare şi numeroasele adaptări ale pieselor sale, notează agerpres.ro.
Potrivit unui raport publicat de Biroul Național de Statistică, în anul de studii 2022-2023, în ierarhia limbilor străine studiate de către elevi, cea mai solicitată a rămas limba engleză ‒ aproximativ 250 000 de elevi din 917 instituții de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova.
Preluat de la: diez.md