De asemenea, această rezoluție presupune ca unele state să ofere Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană și consideră prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU drept ilegală.
Înaintea demarării procedurii de vot pentru adoptarea rezoluției, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, s-a adresat membrilor APCE, prin intermediul unei conferințe video.
Amintim că ieri, 12 octombrie, în cadrul Adunării Generale ONU, Republica Moldova a cosponsorizat măsura introdusă de membrii Adunării Generale, prin care condamnă așa-zisele referendumuri organizate în unele teritorii ucrainene și anexarea lor la Federația Rusă.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md