colaj-Dan.jpg
Dan Profire este originar din orașul Nisporeni și este pasionat de fotografie de mai bine de 10 ani. Deși a studiat Relații Internaționale și mai este pasionat de IT, totuși fotografia ocupă un loc primordial în viața lui. Tânărul fotograf iubește în mod deosebit să fotografieze oamenii. Chiar dacă nu renunță la peisaje, la evenimentele din jurul său, la animale sau la elemente de infrastructură, imortalizarea oamenilor împreună cu toate emoțiile cu care sunt înzestrați rămâne a fi ocupația preferată a tânărului fotograf care impresionează prin lucrările pe care le are, dar și prin felul de a fi.

„Acel aparat m-a determinat să îmi doresc să devin fotograf”

Povestea lui Dan începe din 2008, când unchiul său a plecat prin intermediul unui travel work în SUA, iar la reîntoarcere a venit cu un aparat de fotografiat Nikon. „În acele timpuri, acel aparat m-a determinat să îmi doresc să devin fotograf, fiindcă prin intermediul său puteam să îmi exprim gândurile. Totodată, am căpătat noi cunoștințe și noi posibilități de a vizita locuri interesante pe care, dacă nu aș fi devenit fotograf, nu le-aș fi vizitat. Fotograf am devenit datorită prietenilor care au văzut că pot face fotografii bune și m-au recomandat la rândul lor altor cunoștințe”, relatează Dan. Tânărul recunoaște că văzând faptul că are posibilitatea de a avansa în domeniul fotografic, dar și fiind susținut din plin de cei care erau absolut fascinați de fotografiile lui, a început să studieze tot ce era legat de fotografie. Începând cu cărți, cu workshopuri și cu tutoriale, căci era în perioada când încă nu-și permitea să achite un curs pentru a se perfecționa, dar nici timpul nu-i permitea, fiind concentrat mai întâi de toate pe învățătură.

Dan Profirе, fotograf

Primul meu aparat a costat 2 000 de lei și avea 567 000 de fotografii făcute”

Din dialogul cu Dan Profire am aflat multe lucruri curioase despre fotografie. Este vorba despre experiențe pe care tânărul le-a însușit pe parcursul carierei sale. L-am întrebat pe Dan despre importanța tehnicii calitative la realizarea unei fotografii bune, iar tânărul ne-a explicat cum stau lucrurile în această privință. „Mereu există controverse. Sunt fotografi care sunt fermi și siguri că contează în primul rând tehnica bună, dar sunt și dintre cei care consideră că măiestria e pe primul loc. Eu sunt la mijlocul acestor două polarități. Dacă mă întrebai asta în 2010-2015, spuneam că măiestria e pe primul loc, deoarece atunci aparatele nu erau atât de sofisticate ca în prezent. În 2022, avem atât de multe posibilități, aparate care facilitează totul: lumină, efectele, culori. Acum dacă nu ai tehnica bună, nu mai poți concura cu alți fotografi și nici nu mai poți oferi clienților acele imagini din care se inspiră, pentru că mereu tragem cu ochiul în grădina vecinului. Și când vedem la o rudă sau la un prieten că a avut un fotograf bun la eveniment, îți dorești și tu asta”, a explicat tânărul. Totodată, tânărul a recunoscut că primul său aparat de fotografiat era mult mai simplu decât tehnica de care dispune acum. „Primul meu aparat a costat 2 000 de lei și avea 567 000 de fotografii făcute, ceea ce însemna că putea să moară în orice moment. După, am început să schimb pe ceva mai vechi, dar cu mai multe obiective. Și am vândut obiectivele pentru a strânge bani pentru un alt aparat. Astfel, cu investiții minime am ajuns să am un aparat relativ scump și un obiectiv și un bliț pentru a mă putea duce măcar la careva evenimente. Prima mea investiție mai scumpă a costat 39 999 de lei și a schimbat imaginea în ceva «uau!» pentru mine. Mi-a generat idei, posibilități și gânduri noi”, povestește Dan.

Deși se regăsește în toate ramurile fotografiei, Dan Profire a recunoscut că cel mai bine îl caracterizează munca cu oamenii. „Oameni. Tot ce e legat de oameni. Nu renunț la peisaje, la evenimente ce se petrec în jurul meu. Nu renunț la animale, la mașini sau la natură, fiindcă și asta face parte din lumea ce o vedem zilnic în jurul nostru. Îmi plac oamenii, din motiv că sunt atras de emoții. Oamenii generează emoții și dacă îi lași să își vadă de viața lor fără a te implica fundamental în evenimentul lor, poți observa acele emoții adevărate”, a specificat tânărul.

 

Sursă foto: Dan Profirе

„Nu este rentabil să devii fotograf acum”

Asemenea altor domenii de activitate, fotografia poate fi transformată într-o sursă de venit. Dan Profire este unul dintre fotografii care a reușit să își transforme pasiunea în profesie. „Nu este rentabil să devii fotograf acum, având în vedere că, începând de la aparate, obiective și terminând cu lumina, accesoriile pentru fotografie sunt extrem de scumpe, dar pentru dorința de a fi fotograf amator pentru sine există o mulțime de variante pentru începători care sunt scumpe, dar nu într-atât ca cele profesionale. Dacă în 2016-2018 îmi permiteam la final de vară să îmi cumpăr un aparat nou, acum sigur nu îmi pot permite să schimb tot echipamentul în fiecare an”, relatează Dan. Pandemia COVID-19 la fel nu a trecut neobservată pe lângă Dan Profire, acesta o califică drept cel mai dificil moment din viața sa de fotograf: „Pandemia a fost cred că cel mai dificil moment din viața mea de fotograf, deoarece a stopat totul. Fotografia este unica mea sursă de venit și pandemia a făcut viața mea dificilă atât financiar, cât și moral, căci a trebuit să sacrific multe lucruri importante mie”.

Modest din fire, Dan totuși a recunoscut că principalele sale realizări din punct de vedere profesional se exprimă prin clienții săi mulțumiți care se întorc de fiecare dată la serviciile sale. Nu a apelat la publicitatea plătită pentru a se promova. Clienții săi vin de la alte evenimente la care a fost fotograf, iar despre scopurile pentru viitor nu vrea să vorbească până nu le vede atinse. „În plan am un proiect chiar în orășelul meu și e desigur legat de fotografie. De mic copil m-au învățat părinții că dorințele iubesc liniștea și nu trebuie niciodată să arăți tuturor ceea ce vrei să faci, fiindcă invidia poate distruge multe dorințe. Singurul lucru pe care pot să îl spun este faptul că are în mod evident legătură cu fotografia și va fi accesibil în orice anotimp”, a declarat Dan.

Prin intermediul fotografiilor pe care le face, Dan încearcă să transmită publicului cât de importante sunt emoțiile în viața omului. „Orice emoție trebuie să rămână în amintire, fie că e zâmbet, fie că sunt lacrimi sau furie. Cel mai important lucru în viața unui om îl constituie momentele trăite și emoțiile care i-au însoțit. Fotografia îmi este pasiunea și munca mea, această activitate mă hrănește fizic, dar și moral. În momentele fericite sunt cu aparatul în mână, iar în momentele depresive sunt în fața calculatorului și editez fotografii, activitate care la fel face parte din viața mea. Prin fotografii pot să mă exprim fără să zic vreun cuvânt”, spune tânărul fotograf.

Sursă foto: Dan Profirе

„Colegii voștri fotografi trebuie să devină și prietenii voștri”

Tânărul a spus că principalul mesaj pe care vrea să îl transmită fotografilor începători este faptul că trebuie să învețe a fi prieteni cu ceilalți fotografi. „Colegii voștri fotografi trebuie să devină și prietenii voștri, pentru că nu suntem dușmani. Există concurență între fotografi, desigur, și mereu va fi, dar nu trebuie să lăsăm invidia să pătrundă în sufletele noastre, din motiv că am fost înzestrați cu aceeași pasiune. Eu personal, când am posibilitatea să vorbesc cu un coleg, fie că e mai mic, fie că e mai mare decât mine, îl ascult cu mare drag de fiecare dată, îi ascult orice sfat și încerc și eu să îl ajut cu tot ce pot.” Dan mărturisește că atunci când este contactat pentru un anumit eveniment și este deja ocupat la data respectivă, nu ezită să recomande alți colegi pe care îi cunoaște și de care este sigur că vor face fotografii calitative. „Evenimente mereu o să fie, oamenii mereu vor organiza ceva și dacă o să ne certăm cu colegii noștri, nimeni nu are de câștigat. Al doilea sfat ar fi să vă urmați visurile și să nu cotiți. O să fie mai mare plăcerea când o să ajungeți acolo unde vă doriți”, a adăugat Dan la finalul discuției.

Sursă foto: Dan Profirе

Dе asеmеnеa, Dan Profirе еstе activ și pе rеțеlеlе dе socializarе, undе împărtășеștе cеlе mai frumoasе cadrе pе carе lе surprindе prin prisma obiеctivului său. Astfеl, mai multе lucrări alе tânărului pot fi văzutе pе Instagram și pe Facеbook.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Preluat de la: diez.md