COLAJ-VINIL0000000000000.jpg

În Uniunea Sovietică influențele occidentale erau limitate. Discurile cu muzică rock și jazz ale interpreților din străinătate au fost interzise. Totuși, oamenii au găsit o modalitate de a încălca legea pentru a asculta creațiile muzicale ale artiștilor preferați. Muzica de pe discurile de vinil originale era copiată cu ajutorul unui reportofon electric pe câteva pelicule utilizate de la Roentgen.

Peliculele se uzau rapid, iar calitatea sunetului lăsa mult de dorit. Puteau fi auzite zgomote străine și în unele părți ale înregistrării muzica era aproape imposibil de recunoscut. Chiar și așa, se bucurau de mare popularitate în rândul publicului însetat de artă.

Înregistrarea și răspândirea creațiilor muzicale occidentale erau acțiuni pedepsite prin lege. În anul 1960, în URSS a început o luptă activă cu contrabanda. Au fost prevăzute următoarele măsuri: închisoare de până la doi ani, cu sau fără confiscarea proprietății, muncă în folosul comunității de până la un an, amendă de până la 300 de ruble. La începutul anului 1961, câțiva dintre cei mai mari contrabandiști, Rokotov, Faibișenko și Iakovlev au fost condamnați la pedeapsă cu moartea.


The Guardian/Fotograf: Paul Heartfield

The Guardian/Fotograf: Paul Heartfield

The Guardian/Fotograf: Paul Heartfield

Aparat utilizat pentru înregistrarea muzicii/Foto: Gian Maria Volpicelli

Stephen Coates
Înregistrare pe o peliculă Roentgen

Preluat de la: diez.md