August-fest-10.jpg
Ideea de a organiza un astfel de festival a luat naștere în anul 2017 când Parascovia Sava a participat în Strasbourg la un Festival de street food, unde Atelierul Newance, creat de Dina şi Benoit, realiza scenografia. Parascovia Sava a revenit acasă cu emoții noi și cu hotărârea de a organiza un festival la Durlești pentru a promova producția locală şi a dinamiza viața monotonă a orașul. După cum remarcă și echipa organizatorică, drumul nu a fost ușor până la ediția V-a, totuși se resimte o evoluție considerabilă de la un simplu târg spre un festival cu activități diverse dedicate agriculturii și abordate prin prisma culturii. Așa a apărut conceptul Zilelor Agri-Culturale în cadrul Festivalului Au Gust, care implică tinerele generații în reflecția și implicarea în dezvoltarea agriculturii de mâine. Anul acesta, în zilele de 13 și 14 august, în scuarul Casei de Cultură Durlești a fost marcată cea de a V-a ediție a Festivalului Au Gust.

Parascovia Sava, fondatoarea festivalului, spune că „organizarea evenimentului Au Gust Festival anul acesta a fost un pic mai ușoară comparativ cu anii precedenți datorită experienței acumulate pe parcursul celor patru ediții precedente. Echipa organizatorică a lucrat productiv și a reușit să facă față la toate necesitățile. Comunitatea interesată este mult mai implicată, ceea ce ne bucura nespus de mult. Avem încă multe idei interesante pe care am putea sa le implementăm la edițiile următoare.”

Vizitatorii au avut parte de un program interesant și plin de activități noi și deosebite, tema de bază fiind „Rădăcini”, care, după cum spun organizatorii, a fost aleasă pentru a aduce omagiu naturii și capacității sale de a se regenera.

Totul a început cu o rundă de jocuri organizate de către Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Apoi, doritorii au fabricat hârtie din reviste vechi reciclate, împreună cu Rodica Costru, artizană și Lilia Chisnicean, doctoră în științe agricole la institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Laboratorul Plante Aromatice și Medicinale. E de menționat faptul că la atelierul de creat hârtie plantabilă, semințele vechi au fost personal colectate de către Lilia Chisnicean. Aceasta hârtie a fost preluată ulterior și utilizată, la atelierul Cristinei Călăraș, artistă plasticiană stabilită în Franța, unde s-a pictat pe ea cu vopsele naturale, realizate din fructe de mure, cătină albă, boz, frunze de nuc și coji de ceapă.


Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Doritorii au putut fabrica trei hotele pentru insecte cu Benoit Stegre, designer și co-fondatorul Atelierului Newance. Apropo, organizatorii ne-au explicat că „hotelul pentru insecte este o căsuță cu diferite compartimente, umplute cu trestie, crengi de floare de soc, ghinde, paie şi alte materiale, care permit insectelor folositoare, precum buburuzele, albinelor călătoare, fluturilor și altora să-și găsească adăpost și hrană, fie într-un mediu urban dens, fie pe timp de iarnă.”

La eveniment, au fost prezenți și membrii Asociației Jurnaliștilor de Mediu care au relatat mai multe despre activitățile realizate. Aceștia au venit cu torbițe și tricouri decorate de către ilustratoarea ucraineană Albina Kolesnichenko. Toți banii din vânzări au fost direcționați către Еко Місто, organizația de mediu din Ucraina co-fondată de autoarea ilustrațiilor, Albina Kolesnichenko.

„Grădina Moldovei” a venit cu multă informație utilă la subiectul necesității semințelor cu rădăcini, ceea ce a permis vizitatorilor să mediteze asupra faptului cum fiecare dintre noi se poate implica în păstrarea semințelor vii, moștenirea noastră agricolă și culturală, iar pentru a face totul cât mai realistic și posibil de pus în practică membrii au adus cu ei semințe vii pentru a demonstra direct tot despre ce s-a vorbit anterior.

Roman de la „Eco Digital” a animat atelierul despre „Spune NU DEșeurilor”. După cum au remarcat organizatorii „o axă importantă a evenimentului Au Gust Festival este și dinamizarea orașului Durlești, iar noi cu toți și toate știm că transportul public este problematic și non funcțional. Pentru a aborda această chestiune, în cadrul Salonului Comunitar, la Festival, Organizația locală Primăria Mea a discutat despre transportul public împreună cu viceprimarul Mihai Enache. Tot la Salonul Comunitar, Alianța Biciclete Chișinău împreună cu un grup de bicicliști și bicicliste au testat un drum alternativ din Chișinău spre Durlești cu scopul de a identifica un traseu de interes local pentru dezvoltarea turismului cu mobilități alternative.”


Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

E de remarcat că, împreună cu ABC, publicul a pus în discuție necesitatea includerii mobilităților alternative în planificarea orașelor și a încercat să identifice diferiți parteneri care s-ar putea implica în dezvoltarea unui traseu alternativ Chișinău – Durlești.

Vizitatorii au mai experimentat și jocurile Petanque și Mölkky cu Cyril, iar în incinta Casei de Cultură au putut examina expoziția lui Zaharia Cușnir, compusă dintr-o selecție de 28 de lucrări care reflectă viața de la sat între anii 1955 și 1970. Iar pentru o atmosferă și mai deosebită VonAim și Cenaclul Republica au venit cu o sesiune de Slam Poetry, în prezența lui Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Iulia Iaroslavschi, Iraida Darmancev, Ronin Terente și Dumitru Fanfarov.

În cadrul festivlului, a fost organizată și o expoziție a lucrărilor laureaților concursurilor Au Gust la categoria fotografie, text, video, care au abordat aceeași tematică și anume „Rădăcini”. Câștigătorii acestui concurs au fost:
# categoria fotografie: Paula Stihi, TrashdinKisinev, Teoctista Colța, Victoria Niculescu, Mihaela Chitoroagă;
# categoria text: Marta Gavriliuc, Teoctista Colța, Rodica Ninicu Cassagnau, Gabriela Dunas;
# categoria video: Veaceslav Celpan, Cinthia Gallegos, Teoctista Colța.

Gală de premiere s-a încheiat cu vizionarea scurtmetrajelor laureatelor și laureaților concursului video, dar și scurtmetrajele „Gara prin ochii lor” și „Ține-mi pasul” realizate în cadrul Moldox Lab. Sesiunea Au Gust Pop-up Dox a luat sfârșit cu proiecția de film „Eva Noastra”, în prezența realizatoarei Ana Gurdiș, care a vorbit povestit mai multe detalii despre filmul său și nu a ezitat să răspundă la întrebări.


Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Au Gust Fest

Pentru mine cum a fost? Plin de emoții și multe surprize. Am avut noroc de echipa de voluntari care chiar erau implicați și luau în serios rolurile atribuite. S-au pregătit, au citit informațiile au învățat programul, regulile de jocuri, despre expoziție și povesteau la toți oamenii care îi vedeau”, ne-a spus Maria Sava, responsabilă activități și amenajare.

„Sunt bucuros că am văzut festivalul, evoluând și că am văzut astăzi un festival care începe să semene cu așteptările noastre, incluzive, educaționale, eco-responsabile, alternative și muzical. Mai sunt multe de făcut pentru a atinge excelența pe care o dorim, dar fundaţiile sunt făcute şi primul rând de cărămizi poziționate, în anii care urmează veți vedea festivalul nostru evoluând și atinge obiectivele stabilite, zero deșeuri, ecologic, artistic și muzical! Anii următori promit să fie bogați în evenimente și parteneriate dinamice și pline de satisfacții!”, a menționat Benoit Stegre, responsabil scenografie și logistică.

Autoare: Teoctista Colța

Preluat de la: diez.md