FotoJet-5.jpg
Între 13 și 14 ianuarie, comunitățile ucrainene și cele din nordul Moldovei sărbătoresc Malanca, o tradiție care implică un grup de bărbați ce poartă măști și merg din casă-n casă pentru a cânta și a aduce bucurie pentru anul care urmează. Sărbătoarea antică are o origine necunoscută, iar tradițiile variază de la sat la sat.

Potrivit calverjournal.com, în 2016, fotografa italiană Chiara Dazi a făcut o excursie la Palanca, un sat cu o mare comunitate ucraineană, aflat în centrul țării, la 80 de kilometri distanță de capitală. Acolo, grupurile care sărbătoresc Malanca moștenită din Ucraina concurează între ele, interpretând tradiții moldo-române.

La Palanca, Malanca a început să fie sărbătorită în urmă cu aproximativ 200 de ani, pe când acolo s-au mutat 70 de familii din regiunea Bucovinei – pe atunci, o parte a Moldovei – pentru a construi mănăstirea din apropiere. Percepută drept o tradiție religioasă, Malanca a fost interzisă de regimul sovietic ateu, dar tradiția a continuat, în secret.

Măștile Malanca sunt purtate pentru a îndepărta spiritele rele. Cu toate acestea, tradiția bărbaților de a merge din ușă în ușă a apărut ca o modalitate de a găsi viitoare mirese. Bărbații și femeile joacă roluri diferite în cadrul sărbătorii: în timp ce femeile ajută la coaserea costumelor și măștilor, doar bărbații sunt cei care le poartă. Costumele sunt concepute după animale precum caii carpați sau reprezintă membri ai comunității, de la regi și haiduci, până la profesii mai contemporane, precum polițiști, preoți sau medici, iar, mai nou, costumele sunt inspirate și din personaje de film.

În prezent, Palanca găzduiește aproximativ 650 de case, iar fiecare dintre ele este vizitată, conform tradiției, de grupul Malanca. Se întâmplă și ca bărbații mascați să oprească mașinile și autobuzele care le traversează satul, iar localnicilor li se cere de obicei să facă mici donații în schimb, aproximativ 50-100 de lei moldovenești.

Sărbătoarea durează toată noaptea. În dimineața zilei de 14 ianuarie, care este ziua Sfântului Vasile, și de Anul Nou, conform calendarului iulian, grupurile de bărbați vor merge la biserică, apoi vor vizita fiecare om pe nume Vasile din sat, pentru a-l felicita.

Preluat de la: diez.md