Vehiculul spațial este purtat pe orbită de o rachetă Falcon 9 construită de SpaceX. Lansarea a avut loc la o bază a forțelor spațiale americane din California.
Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Terra. DART se va ciocni în mod intenționat de țintă, care de această dată nu reprezintă nicio amenințare pentru Pământ, pentru a-i schimba viteza și traiectoria cu 1 %.
Ținta este un sistem de doi asteroizi aflați în apropierea Pământului. Cel mai mare se numește Didymos și are diametrul de 780 de metri. În jurul lui orbitează Dimorphos, care are 160 de metri. Ulterior, echipa de cercetători va analiza rezultatele și va evalua eficiența unei astfel de abordări.
Oamenii de știință estimează că cel mai mare dintre asteroizi va fi lovit în momentul în care va fi cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 10 milioane de km distanță, undeva între 26 septembrie și 1 octombrie anul viitor. Cu 10 zile înainte de coliziune, un mini-satelit se va desprinde de vehiculul spațial și va transmite imaginile înapoi de Pământ.
Oamenii de știință au identificat aproximativ 750 000 de asteroizi până acum, din fericire, mulți dintre ei rămân foarte departe de Pământ. NASA nu a identificat niciun asteroid care ar putea să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul apropiat. Totuși, cercetătorii estimează că doar 40 % dintre obiectele mai mari de 140 de metri au fost descoperite până acum.
Preluat de la: diez.md