Secretary.jpg
Relația unui cuplu e mult mai complexă decât pare la prima vedere. Deși încercăm să o standardizăm ca să ne fie mai ușor să o înțelegem sau s-o controlăm, legătura dintre doi îndrăgostiți nu poate fi generalizată, pentru că fiecare cuplu își făurește propriile reguli. Pentru azi am pregătit o listă de cinci filme care ilustrează diversitatea relațiilor, constrângerile cu care se confruntă acestea și subiectivitatea deciziilor luate.

Înainte de a vorbi despre fiecare film în parte, vreau să le spun un enorm mulțumesc Dumitriței Szajczyk și lui Bogdan Bobînă! Noii patroni ai proiectului „CE SĂ VĂD?, care împreună cu Alexandru Lebedev au decis să susțină acest modest ghid în lumea filmului.

Dacă vrei să contribui și tu la dezvoltarea acestui proiect, încât să ai parte de mai multe recenzii video despre recomandări spontane la filme proaspăt vizionate, de concursuri și de premii, susține această cauză cu minimum 2 $ pe PATREON sau cu o cafeluță pe Buy me a coffee.

Pride & Prejudice (2005)

Filmul este capodopera lui Joe Wright, debutul său și probabil cea mai bună peliculă regizată de el până acum.

<!–

–> <!–

–>

O poveste plină de umor despre dragostea și viața nobilimii engleze din timpul erei georgiene. Domnul Bennet (Donald Sutherland) locuiește în Hertfordshire împreună cu soția sa autoritară (Brenda Blethyn) și cu cele cinci fiice: frumoasa Jane (Rosamund Pike), inteligenta Elizabeth (Keira Knightley), cititoarea Mary (Talulah Riley), naiva Kitty (Carey Mulligan) și sălbatica Lydia (Jena Malone). Dacă domnul Bennet moare, casa lor va fi moștenită de un văr îndepărtat pe care nu l-au cunoscut niciodată, din acest motiv fericirea și securitatea familiei depinde întru totul de căsătoria reușită a fiicelor sale. Când bogatul burlac Bingley (Simon Woods) și cel mai bun prieten al său Darcy (Matthew Macfadyen) ajung în oraș pentru a petrece vara într-un conac din apropiere, timida și frumoasa Jane se îndrăgostește de domnul Bingley și Elizabeth îl găsește pe domnul Darcy pe care îl consideră un snob mândru și își jură să-l urască pentru totdeauna. Acesta este începutul unei povești minunate de dragoste, presărată cu prejudecăți, suferințe și constrângeri.

O întâmplare de epocă care descrie cu dibăcie valorile acelor timpuri. Cu o imagine sclipitoare, cu locații grandioase și cu un casting fantastic, regizorul ilustrează lupta pentru o dragoste modernă – adorată de unii și o adaptare pusă la îndoială de alții – descrisă în romanul formidabil de Jane Austen.

Acum pe Netflix.

Silver Linings Playbook (2012)

Nu am fost niciodată fanul lui Bradley Cooper și al lui Jennifer Lawrence, dar performanța pe care au avut-o în acest film m-a făcut să-i privesc altfel.

Viața nu merge întotdeauna așa cum ți-ai fi dorit. Pat (Bradley Cooper) a pierdut totul: casa, slujba și soția. Acum, locuiește din nou cu mama (Jacki Weaver) și tatăl său (Robert De Niro) după ce a petrecut opt luni într-un spital de psihiatrie. Pat este hotărât să-și refacă viața, să rămână pozitiv și să se împace cu soția sa. Tot ce își doresc părinții lui Pat este ca el să se pună pe picioare și să-i lase în pace. Lucrurile se complică atunci când Pat o întâlnește pe Tiffany (Jennifer Lawrence), o fată misterioasă cu o traumă proprie. Tiffany se oferă să-l ajute pe Pat să se împace cu soția sa, dar numai dacă el va face pentru ea ceva în schimb. Pe măsură ce afacerea dintre doi „nebuni” se desfășoară, între aceștia apare o legătură neașteptată, un lucru care le schimbă viețile și îi forțează să ia decizii imprevizibile.

O dramă romantică cu o briză comercială și cu un final siropos în schimbul unui joc plin de viață, o dispoziție bună și o stare de împlinire. Tu decizi.

La fel, pe Netflix.

Our Souls at Night (2017)

Un film care, după zeci de ani, reunește două legende ale marilor ecrane, pe Jane Fonda și Robert Redford. O poveste de dragoste regizată de Ritesh Batra (The Lunchbox) bazată pe romanul lui Kent Haruf.

În Holt, un mic oraș din Colorado, văduva Addie (Jane Fonda) îl întreabă pe vecinul ei Louis (Robert Redford), văduv și el, dacă ar dori să doarmă nopțile alături de ea pentru a-și ușura ambii singurătatea. Pe măsură ce prietenia dintre ei crește, se pomenesc cu viețile împletite, implicând în relația lor prietenii și familiile.

O dramă simplă și profundă care explorează cu sensibilitate și umor călduros viețile persoanelor în vârstă. Un fel de film pe care îl întâlnești tot mai rar la fel ca și pe actorii ajunși la bătrânețe. Povestit fără grabă, cu amintiri, cu regrete și cu planuri pe care se pare că la vârsta asta nu mai are cine le împiedica, însă mereu apare un dar… chiar și atunci când viața apune încet și liniar.

Și iar pe Netflix.

Secretary (2002)

Este o comedie romantică ce abordează tema unei relații sado-maso, dar în același timp reușește să rămână energică, luminoasă, amuzantă și surprinzător de blândă.

Maggie Gyllenhaal intră cu îndrăzneală în rolul lui Lee Holloway, proaspăt externată dintr-o psihiatrie în care a ajuns din cauza automutilării. După ce a urmat un curs de dactilografie, e dornică să-și înceapă slujba de secretară a avocatului șef E. Edward Gray (James Spader). Venind dintr-o familie cu tată alcoolic și mamă dependentă de pastile, Lee se bucură la început de suportul domnului Grey, dar în scurt timp, se pomenește pălmuită, trasă de păr și forțată să livreze scrisori în patru picioare. Deși sună îngrozitor, asta îi face plăcere.

Este câștigătorul premiului de la Sundance Film Festival, oferit de juriu pentru originalitate. O peliculă contradictorie, învinuită pentru ironizarea unor probleme psihologice ca fiind o fantezie masculină despre subjugarea femeii în care un sadic face cuplu perfect cu o masochistă sau lăudată pentru ușurința cu care a fost povestită, fără a crea aversiuni, fără a moraliza, ci doar pentru a povesti o istorie frumoasă de dragoste în care doi oameni diferiți și-au regăsit echilibrul.

Disponibil pe Prime Video.

The Bridges of Madison County (1995)

Acest film este o adevărată comoară pierdută în mrejele vremii și cel mai mare noroc pe care l-am avut e că am dat de el. Adaptat după bestsellerul  Love in Black and White de Robert James Waller, regizat de Clint Eastwood, în roluri principale cu Meryl Streep și Clint Eastwood, filmul ne descoperă secretul unei iubiri deosebite care se întâmplă doar o dată în viață, dacă ai noroc.

Viitorul miresei de război Francesca Johnson (Meryl Streep) pare predestinat până atunci când o bifurcație neașteptată de drum o determină să pună la îndoială tot ce aștepta de la viață până acum. În timp ce soțul și copiii ei sunt plecați la târgul de stat din Illinois în vara anului 1965, Robert Kincaid (Clint Eastwood) un fotograf burlac și hoinar, se întâmplă să rătăcească la ferma Johnson și să îi ceară Francescăi indicații către podul Roseman. Deoarece drumurile n-au indicatoare, ea îl conduce personal și ajung să petreacă restul zilei împreună. Încep ca doi prieteni implicați într-o conversație fără sfârșit, dar în mai puțin de 24 de ore, se îndrăgostesc.

Este un film frumos, nu doar în felul în care a fost filmat, ci și pentru modul în care ni se dezvăluie personajele: matur, cu un ritm relaxat, cu o gamă interminabilă de emoții lăuntrice și cu o mulțime de dialoguri – începând cu cele de rutină și ajungând la cele ce ating aspecte existențiale ale experienței umane. Un film în care regizorul și actorul Clint Eastwood face un pas înapoi ca să o lase pe Meryl Streep să joace rolul care i se potrivește cel mai mult.

Disponibil pe Prime Video.

Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Preluat de la: diez.md