pixel.png

Psihologia şi comportamentul adolescentului în perioada de stres determinată de pandemie sau de perioada examenelor în situaţia actuală a fost dezvoltată pe larg în direct la Radio ZU.

 

Episodul 12 i-a găsit pe specialiştii Paul Olteanu, trainer şi coach, şi pe Alexandra Irod, psihoterapeut, în faţa acestui subiect de mare interes în această perioadă.

<!–

Formul de quiz

–>

Împreună cu DJ-ul Radio ZU, Raluca Benavides, Paul şi Alexandra au reuşit să „construiască” o şedinţă de terapie răspunzând în direct la întrebările venite din partea ascultătorilor.

  • Care ar trebui să fie comportamentul unui părinte cu adolescentul său care se confruntă cu stresul generat de examene?
  • Care sunt tehnicile de învăţare care dau cele mai bune rezultate?
  • Care sunt cele mai importante măsuri pe care trebuie să le ia părintele pentru ca relaţia cu adolescentul lui să fie una bună?
  • Cum ajutăm adolescentul să treacă peste dezamăgiri sau peste momentele în care rezultatele sunt mai puţin bune decât cele pe care le aştepta?

„Cel mai important este ca părinţii să nu pună presiune pe copii. Ce pot face ei, însă, este să-i ajute pe cei mici să-şi focalizeze atenţia pe lucruri care sunt în controlul lor. Să-mi fac griji legat de subiecte, cât de corect au fost ele alese sau unde o sa stau în bancă, de exemplu, aduc un consum mare de energie psihică. Mintea noastră nu se sperie de ce se întâmplă în realitatea noastră, se sperie de ce crede că o să se întâmple. De aceea este important să ne focusăm atenţia pe lucrurile pe care le putem controla”, explică Paul Olteanu, trainer şi coach, Mind Architect.

Pe de altă parte, „multe dintre manifestările copiilor modelează ceva ce văd la părinţi. Cel mai important este ca atunci cand observăm ceva la copilul nostru să ne uităm apoi la noi şi să încercăm să ne dăm seama cum anume ar fi putut să contribuie mediul familial la felul în care se comportă copilul nostru. Fie că vorbim despre un adolescent care nu-şi exprimă emoţiile sau care pune presiune pe el să ia note mari, fie că ne referim la un copil care se chinuie să îndeplinească nişte aşteptări. Un prim pas ar fi ca mama să-şi exprime cât mai sincer şi autentic emoţiile faţă de copilul ei. Astfel, uşor, uşor, se va simţi şi acesta mai confortabil să facă acelaşi lucruri pentru părintele său”, explică psihoterapeutul Alexandra Irod.

„Şansa de a trăi o viaţă plină de sens şi împlinire, de a face lumea un loc mai curajos şi mai bun, de a da o noua formă viitorului, depinde de tinerele generaţii şi de abilitatea lor de a se ridica dupa experienţele dificile şi a se implica în ce îşi doresc să schimbe în lumea în care trăiesc. Simt să le adresez tinerilor ce mi-aş fi dorit eu să aud în anii de şcoala şi nu numai: e ok să greşeşti, continuă să explorezi. E ok să ai nevoie de susţinere şi ajutor. E ok să te joci, să te relaxezi. E ok să nu ai toate răspunsurile, fii curios şi pune întrebări. E ok să ai nevoi şi dorinţe diferite. E ok să îţi exprimi emoţiile. Vocea ta contează. Eşti OK şi ai dreptul la o viaţă aleasă de tine, aliniată cu cine eşti TU”, declară Alexandra Irod.

Ascultă întregul episod mai jos.

Vineri, 12 iunie, începând cu ora 21.00, Raluca, Alexandra şi Paul vă invită la o discuţie despre alegerea carierei, o discuţie adresată atât adolescenţilor aflaţi în perioada deciziilor de viitor, cât şi tuturor adulţilor care se află la o răscruce de drumuri în ceea ce priveşte schimbarea direcţiei profesionale.

În fiecare vineri, începând cu ora 21.00, Alexandra Irod, psihoterapeut, şi Paul Olteanu, trainer şi coach, intră în direct cu ascultătorii Radio ZU. Raluca, Alexandra şi Paul oferă o mulţime de sfaturi despre cum să avem grijă de psihicul nostru şi de oamenii dragi nouă în această perioadă grea.

Toate episoadele difuzate până acum sunt disponibile de canalul de Youtube Radio ZU.

Radioul e starea de bine. Ascultă Radio ZU! DJ-ii noştri sunt „on” în fiecare zi la microfon. Îi poţi asculta pe https://radiozu.ro/live pe aplicaţia Radio ZU (disponibilă în AppStore şi Google Play) şi pe frecvenţa din oraşul tău (https://radiozu.ro/reteauazu). Ai grijă de tine! Rămâi în starea de bine!

Radio ZU pe net:

Hiturile se ascultă la ZU – http://www.radiozu.ro/live

Preluat de la: csid.ro