pixel.png

O echipă a UMF Iaşi, condusă de medicul Alexandru Burlacu, a demarat, la începutul lunii aprilie, un studiu observaţional care are drept scop validarea unei ipoteze promiţătoare în lupta cu boala COVID-19.

Mai precis, experţii vor să afle dacă radiografia pulmonară standard ar putea identifica, prin intermediul unor algoritmi de inteligenţă artificială, diverse particularităţi ale bolii COVID-19 în ţesutul pulmonar.

„Grupul nostru a realizat o documentare în literatura ştiinţifică internaţională şi am identificat mai multe studii care dezinformează chiar din titlu: deja pretind că au realizat acest soft şi că deja se poate utiliza.

<!–

Formul de quiz

–>

Însă noi am evaluat fiecare dintre aceste articole în parte şi am observat că folosesc baze de date foarte restrânse, multe dintre ele chiar folosesc aceeaşi bază de date cu 30-40 de radiografii cu COVID-19”, a declarat dr. Alexandru Burlacu, în exclusivitate pentru CSID.

Radiografia pulmonară se obţine mai repede şi se efectuează la mai multe persoane decât CT pulmonar, unde este destul de complicat de trimis un posibil pacient suspect de infecţie cu SARS-CoV-2.

„Studiul îşi propune să valideze o ipoteză, însă nu promite că va aduce şi rezultate.

Trebuie ţinut cont de limitările Inteligenţei Artificiale. Pentru noi, ne-specialişti în software, poate fi tentant să luăm în seamă algoritmi de proastă calitate şi superficiali.

Partea informatică a echipei noastre lucrează la evaluarea şi mai ales la raportarea şi transparenţa cercetării noastre în termeni de calitate a algoritmului”, a concluzionat medicul.

Preluat de la: csid.ro