Poate fi dificil să ieşi dintr-o relaţie abuzivă, mai ales că în spatele deciziei de a pleca stau câte motive care te pot opri: frica, negarea, dependenţa sunt doar câteva dintre ele. După cum ştim, abuzul poate fi de mai multe tipuri, de la violenţă sexuală şi fizică, până la abuz psihic şi emoţional care pot fi mai dificil de recunoscut, dar la fel de dureroase.
Abuzul psihic sau emoţional gravitează în jurul puterii pe care o persoană o are pentru a deţine controlul şi, chiar dacă nu lasă semne sau cicatrici vizibile, nu înseamnă că nu poate avea un impact de lungă durată. Iată câteva semne pe care ar trebui să le iei în calcul, care arată că eşti într-o relaţie toxică.
Sunt schimbători
Partenerii abuzivi ştiu cum să-şi controleze victimele rănindu-le încrederea în sine. Pot fi critici, pot comenta aspectul fizic, felul în care te îmbraci, ceea ce faci şi se supără dacă nu te conformezi standardelor lor, iar mai apoi, când simt că te pot pierde, se schimbă, îţi cer iertare şi încep să-şi arate dragostea faţă de tine. Replici precum ”Nu pot trăi fără tine”, ”Nu voi mai face asta niciodată” sau ”N-am vrut să spun asta” sunt cele care definesc acest tip de comportament.
<!–
Formul de quiz
–>
Totul duce la certuri
Toate cuplurile se confruntă cu certuri, dar într-o relaţie abuzivă, balanţa puterii este întotdeauna îndreptată într-o singură parte. Dacă după fiecare conflict partenerul tău iese învingător sau insistă până acesta ocupă această poziţie, acesta este un abuz. Trebuie să ţi se ofere şansa să nu fi de acord sau să ai alt punct de vedere, dar nu ca partenerul să aibă control asupra ta şi asupra opiniilor tale.
Îţi este teamă să vorbeşti cu partenerul
Poţi învăţa foarte multe despre relaţia pe care o ai, nu doar din felul în care partenerul se comportă, ci şi din ceea ce simţi. Este posibil să te confrunţi cu frica de a aduce în discuţie anumite subiecte serioase de teamă că nu ştii cum va reacţiona. Este foarte important ca într-o relaţie să poţi vorbi deschis cu partenerul, nu doar pentru sănătatea ta mentală, ci şi pentru sănătatea parteneriatului vostru. Faptul că te aştepţi ca lucrurile să se aşeze de la sine este un semn că există abuz în relaţie.
Partenerul este o prioritate pentru tine
De cele mai multe ori, multe persoane realizează cu greu că devin victime, până când observă că viaţa lor de schimbă complet, mai ales sub cuvântul partenerului. Un partener abuziv are nevoie să ştie că este centrul universului tău, ceea ce îngreunează mai târziu pentru victimă salvarea, odată ce s-a pierdut pe sine. Nicio persoană care-şi doreşte să fie într-o relaţie sănătoasă nu ar trebui să-ţi ceară să reprezinte o prioritate pentru tine. Niciodată nu trebuie să pui pe cineva mai presus de tine.
Preluat de la: csid.ro