calota.jpg
Pământul pierde gheață din calota glaciară într-un ritm alert, în principal din cauza încălzirii oceanelor determinată de schimbările climatice. Un nou studiu realizat de NASA arată că Antarctica și Groenlanda pierd, în medie, peste 300 de miliarde de tone de gheață anual. Aceasta ar umple mai mult de 127 de milioane de piscine de dimensiuni olimpice, scrie CNN, citat de digi24.

Conform NASA, cantitatea de gheață pierdută ar putea acoperi parcul central din New York cu un bloc de gheață de 1 000 de metri înălțime.

Această pierdere de gheață a făcut ca nivelul mării să crească cu aproximativ jumătate de centimetru între 2003 și 2019. Topirea ghețarilor reprezintă aproximativ o treime din cantitatea totală de creștere a nivelului mării observată în oceanele lumii, potrivit studiului.

Temperaturile ridicate înregistrate vara sunt vinovate în principal pentru această pierdere de gheață, potrivit NASA. Temperaturile calde au topit gheața de la suprafața ghețarilor. NASA spune că a înregistrat datele de la satelitul ICE-SAT 2 care a fost lansat în 2018 pentru a face măsurători detaliate, iar datele au fost apoi comparate cu măsurătorile luate de satelitul ICE-SAT 1, care a colectat date din 2003 până în 2009, permițând cercetătorilor să genereze o imagine completă a complexităților schimbării straturilor de gheață și a perspectivelor asupra viitorului Groenlandei și al Antarcticii.

„Dacă urmăriți un ghețar timp de o lună sau un an, nu veți afla multe despre cum acesta este afectat de schimbarea climei”, a declarat Ben Smith, glaciolog la Universitatea din Washington și autor principal al noii lucrări. „Avem acum un interval de 16 ani între ICESat și ICESat-2 și putem fi mult mai siguri că schimbările pe care le vedem în calota glaciară au legătură cu schimbările pe termen lung ale climei”, a mai declarat acesta.

Studiul a fost realizat pe parcursul a 16 ani și a fost publicat pe 30 aprilie.

Preluat de la: diez.md