pixel.png

O echipă de la Universitatea Stanford a realizat o „toaletă 2.0” care poate depista precoce semne ale anumitor afecţiuni, prin simpla analiză a materiilor fecale şi a urinei.

De fapt, nu este chiar o toaletă, ci mai degrabă un sistem format dintr-un senzor şi o cameră video care se ataşează de toaletă, care monitorizează fluxul urinar, consistenţa şi frecvenţa scaunelor.

Diverse alte gadgeturi au fost dezvoltate pentru monitorizarea ritmului cardiac, a respiraţiei sau a aspectului pielii, acestea fiind încorporate în ceasuri sau brăţări inteligente, însă ideea unei „supravegheri” la toaletă poate părea destul de inconfortabilă pentru mulţi oameni.

<!–

Formul de quiz

–>

Cu toate acestea, inventatorii sunt convinşi că nu există motive de îngrijorare privind confidenţialitatea datelor personale şi a imaginilor captate de camera video montată pe toaletă.

Prof. Sanjiv Gambhir, şeful Catedrei de Radiologie la Universitatea Stanford, spune că „toaleta inteligentă” poate fi utilă pentru depistarea precoce a unor boli precum cancerul de prostată, sindromul de intestin iritabil sau diverse afecţiuni renale.

Sistemul a fost deja testat într-un studiu-pilot în care au fost înrolaţi 21 de voluntari, însă publicul larg este încă reticent la această invenţie.

Un chestionar online la care au luat parte 300 de participanţi a arătat că doar 15% ar fi dispuşi să încerce acest device. Inventatorii nu se lasă însă descurajaţi de acest aspect.

„Totul se face automat, oamenii nu au motive să se teamă pentru siguranţa lor. Senzorul şi camera video transmit unui medic specialist date privind fluxul şi jetul urinar, frecvenţa urinării, culoarea urinei, consistenţa materiilor fecale etc., aspecte care pot fi utile în diagnosticarea unor probleme precum constipaţia, infecţiile urinare, inflamaţiile intestinale”, afirmă dr. Gambhir.

Mai mult, cercetătorii speră ca în viitorul apropiat să dezvolte un sistem electronic „pentru acasă” prin care să fie analizate mostre de urină şi de fecale, astfel încât să nu mai fie necesară deplasarea la o clinică pentru testare.

Preluat de la: csid.ro