Cel puţin 50 de ţări se vor confrunta cu episoade de foamete „de proporţii biblice”, din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat de curând Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Afirmaţia este împărtăşită de World Food Programme, parte a ONU, al cărui economist-şef, Arif Husain, a declarat recent că suntem pe punctul de a fi loviţi de o pandemie de foamete şi că există pericolul real ca mai mulţi oameni să moară din cauza impactului economic decât din cauza virusului.
Episoadele de foamete vor fi resimţite în special în ţările cele mai sărace ale lumii (Yemen, Republica Democratică Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Siria, Sudan, Nigeria, Haiti).
Însă, din cauza iminentei recesiuni economice, şi populaţiile din ţări aflate în curs de dezvoltare sau chiar din cele hiperindustrializate s-ar putea confrunta cu această problemă, mai ales că zeci de mii de oameni au rămas deja fără locuri de muncă.
<!–
Formul de quiz
–>
Criza alimentară a lovit anul trecut peste 135 de milioane de oameni, însă proiecţiile reînnoite anul acesta, după criza coronavirusului, aproape că dublează această cifră, la aproximativ 265 de milioane.
La aceasta se adaugă cele peste 820 de milioane de persoane care sunt deja înfometate cronic, din cauza conflictelor, recesiunii economice, a declinului în cantitatea de ajutoare şi a prăbuşirii preţurilor la petrol, ceea ce indică o statistică mai mult decât sumbră, şi anume că peste un miliard de oameni vor suferi de foamete anul acesta.
La nivel mondial au fost infectate cu noul coronavirus peste 2,5 milioane de persoane şi au fost înregistrate aproape 180.000 de decese, cele mai afectate ţări fiind SUA, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie, potrivit worldometers.info
Pandemia de COVID-19 a impus luarea unor măsuri fără precedent în istoria recentă. Autorităţile au fost nevoite să impună restricţii privind deplasarea în afara locuinţei, iar oamenii stau în continuare în izolare la domiciliu. Pe fondul acestor măsuri, multe industrii au fost afectate pe plan economic, în special turismul, transporturile şi HoReCa.
Preluat de la: csid.ro