politist.jpg
Zilele trecute, feed-ul nostru de Facebook a fost invadat de fotografii de profil care aveau suprapuse fotografia unui polițist care scrie o amendă. Internauții au preluat rama pentru a-și exprima amuzamentul cu privire la amenzile pe care le putem înhăța dacă ieșim la un respiro în parcuri sau alte locuri publice pe timp de pandemie. Trendul a venit în Moldova din România, aparent, iar în România – din Polonia. Ce e important e că interpretarea s-a dovedit a fi una eronată, iar imaginea are o altă semnificație, legată de mesajul unei mișcări sociale informale poloneze.

Colegii de la DOR (Decât o Revistă) au vorbit cu polonezii care au creat rama de Facebook cu polițistul care dă amenzi. „Mulți dintre noi au văzut-o ca pe ceva haios, o invitație să scotocim în arhiva cu poze amuzante, numai bune de «amendat» în pandemie”, au comentat jurnaliștii de la DOR.

Astfel, imaginea vine de la Patres Familias, „o mișcare socială informală” din Polonia care a apărut ca o reacție la „declinul rolului pe care îl au bărbații și tații în familia și societatea contemporană” și vrea să atragă atenția împotriva femeilor care își izolează copiii de tații lor sub pretextul coronavirusului.

Imaginea a fost realizată de unul dintre fondatorii paginii. Acesta spune că a observat că e populară în România, dar nu-și explică de ce. Despre el nu vrea să spună mai mult decât că și el este „un tată alienat” de copii. El a mai spus că a făcut imaginea ca să atragă atenția asupra restricțiilor din pandemie, pe care le consideră adesea „iraționale”, chiar abuzuri din partea statului și a polițiștilor „zeloși”. „Nu ai voie să intri în pădure, să-ți speli mașina, să-ți schimbi cauciucurile sau să mergi în alt cartier. Din cauza unor cazuri individuale, întreaga societate e supusă unor restricții. E ca și cum ai interzice producția de cuțite pentru că cineva s-a tăiat cu un cuțit.” I s-ar părea mai eficientă o campanie de informare decât una „de intimidare” și mai spune că „rama e un protest și în același timp o glumă”.

Preluat de la: diez.md