pixel.png

Dr. Ruxandra Albu şi dr. Dorina Codreanu, medici ginecologi susţin că femeile însărcinate sunt mai vulnerabile la coronavirus. În acest sens, specialiştii dezvăluie care sunt riscurile şi ce le recomandă viitoarelor mămici, dar şi metodele de prevenţie pe care trebuie să le cunoască în raport cu infecţia cu coronavirus.

“Femeile însărcinate fac parte din categoria de persoane vulnerabile la acest virus, de aceea măsurile de prevenţie pe care trebuie să le respecte sunt foarte stricte. În egală măsură, fiind un virus nou, nu se cunosc încă formele prin care acest virus afectează o femeie însărcinată, însă sunt aşteptate reacţii moderate, iar până în prezent nu s-au înregistrat decese în rândul acestora,” dr Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie.

Principala grijă a viitoarei mame este dacă infecţia cu coronavirus se transmite fătului. Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie în cadrul Femme Boutique Medical explică: “Nu există dovezi că viruslui poate trece la făt, însă dacă la momentul naşterii mama este suspectă sau purtătoare de coronavirus, poate fi testat şi copilul pentru maximă siguranţă. De asemenea, nu există dovezi care să sugereze un risc cresc de avort în cazul unei mame purtătoare, ştim doar că în China unii copii s-au născut premantur din această cauză.”

<!–

Formul de quiz

–>

Alăptarea este în continuare recomandată, iar beneficiile pe care această le aduce sunt mai mari decât orice risc: “Până în acest moment, nu sunt dovezi că virusul se transmite prin laptele matern. Principalul risc este de fapt apropierea fizică a mamei infectate de propriul copil, de aceea este recomandat că această să se spele foarte bine pe mâini înainte şi să poarte masca”, adaugă dr Ruxandra Albu.

În ceea ce priveşte procedurile de reproducere asistată, dr. Dorina Codreanu medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în infertilitate şi proceduri de reproducere asistată explică: “Tratamentele de stimulare ovariană necesare acestor proceduri nu duc la scăderea imunităţii dacă se folosesc doze adecvate şi nu se exagerează cu administrarea de progesteron. În plus, nu se recomandă administrarea de preparate cortizonice sau alte imunosupresoare asociat procedurilor de fertilizare în vitro în cazurile neselectate. Studiile arată că nu se obţine o rată mai mare de sarcina şi doar o creştere nejustificată a riscurilor. De altfel, acum câţiva ani, pe teritoriuul Irlandei a fost interzisă administrarea de prednison după transferul de embrioni (acesta se administra de rutină aproape în toate protocoalele FIV) după ce o gravidă a decedat de gripă în trimestrul I de sarcina fiind sub tratament cu prednison.”

“Principalele metode prin care ne putem creşte imunitatea sunt o dietă sănătoasă fără excese şi fără alimente ultraprocesate, sportul în aer liber, drumeţiile în natură. Foarte importante sunt renunţarea la fumat şi alcool. Sunt probabil de ajutor şi anumite suplimente nutritive cum sunt vitamina C, vitamina D şi zincul. Dar nimic nu poate compensa efectele nocive ale fumatului, de exemplu, mai ales în cazul COVID-19 care afectează sistemul respirator “, adaugă Dr. Dorina Codreanu 

Metodele de prevenţie pe care trebuie să le respecte femeile însărcinate sunt aceleaşi că pentru întreagă populaţie:

  1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gură cu mâinile;
  4. Acoperiţi-vă gură şi nasul dacă stranutaţi sau tuşiţi;
  5. Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul
  6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectăţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;
  8. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puţîn 14 zile;

Preluat de la: csid.ro