pixel.png

Dacă sunteţi nevoiţi să staţi în casă zilele acestea sau angajatorul vă permite să lucraţi de la domiciliu, în contextul pandemiei de coronavirus, este indicat să vă ocupaţi timpul cu activităţi cât mai plăcute. Pentru că şi şcolile sunt închise în următoarea perioadă, petrecerea timpului cu copiii în casă poate deveni o adevărată bătaie de cap, mai ales că micuţii sunt tot timpul puşi pe joacă. Prin urmare, căutaţi să vă ocupaţi timpul cu jocuri sau activităţi relaxante, care să vă scoată din starea de panică indusă de ştirile din mass-media. 

Psihologul Amalia Marinescu recomandă câteva jocuri distractive şi educative pentru întreaga familie. Iată câteva exemple, pe categorii de vârstă!

Jocuri pentru categoria de vârstă 0-3 ani

Pentru bebeluşi este extrem de important să descopere lumea înconjuratoare, aşa că, pentru această categorie de vârstă, sunt foarte utile jocurile în care puteţi introduce diverse texturi (lemn, bumbac, satin etc.) pe care cel mic să le pipăie.

<!–

Formul de quiz

–>

Jocul de-a v-aţi-ascunselea poate fi iarăşi o variantă cât se poate de utilă (facem ursuleţul preferat să dispară, ca mai apoi să apară într-un alt loc etc.).

Jocurile cu forme, cântece şi culori sunt preferatele lor şi îi vor ţine ocupaţi destul timp.

Jocuri pentru categoria de vârstă 3-6 ani

Pentru a le exersa abilităţile motrice, putem să inventăm un concurs de artă şi creaţie, folosind seminţe, mălai şi alte materiale ce se găsesc prin bucătărie, precum şi lipici şi acuarele, cu ajutorul cărora putem crea un tablou cu elemente din natură.

De asemenea, pornind de la câteva cuvinte (pisică, apă, cal etc.) putem inventa poveşti hazlii.

Putem ascunde într-o cutie sau sub o păturică diverse obiecte pe care cel mic, doar pipâindu-le, va trebui să le numească.

Sau, de ce nu, legat la ochi, îi putem da să miroasă diverse condimente, fructe etc., prichindelul având sarcina de a le identifica corect.

Jocuri pentru categoria de vârstă 6-12 ani

într-o tavă sau capac de cutie puteţi turna orez, scoici, fasole etc., pentru a forma pământul, apoi, împreună cu cel mic, utilizând obiecte găsite în casă, puteţi crea un peisaj sau o poveste.

Inventaţi rebusuri, rezolvaţi probleme de logică, apelaţi la jocuri de societate (dacă aveţi prin casă).

Jocuri pentru categoria de vârstă 12-16 ani

Aici deja este mai uşor. O carte bună, conversaţii relaxate, un film/documentar interactiv vă pot apropia de copil. Ca să nu mai vorbim că de la această vârstă cam ştie ce îi place sau nu să facă/joace. Fiţi deschişi, poate o să aveţi ocazia să învăţaţi noi jocuri de la adolescenţii dumneavoastră!

Alte sfaturi utile dacă sunteţi nevoiţi să staţi în casă

„Nu uitaţi, mişcarea este şi ea importantă, aşa că, pentru orice vârstă, nu strică un strop de masaj (cu precădere 0-3 ani) sau gimnastica de înviorare. Profitaţi de timp să vorbiţi, să interacţionaţi, să petreceţi timp de calitate împreună.

Cât mai puţin televizor, laptop, tabletă etc. (0-3 ani INTERZIS) şi cât mai multe jocuri, cărţi şi poveşti frumoase.

Bricolaţi, croşetaţi, croiţi, împletiţi, construiţi, desenaţi, pictaţi cu cei mici (şi cei mari)!

Sau, de ce nu, învăţaţi ceva nou, ceva ce poate aţi vrut de mult timp să încercaţi/învăţaţi şi nu aţi găsit timp…”, recomandă psihologul.

Preluat de la: csid.ro