- Mă număr printre părinţii, care, în mod normal, sunt extrem de nemulţumiţi când se închid şcolile şi grădiniţele. Dar, de această dată, înţeleg că era nevoie de această măsură. Ştiu mulţi părinţi care sunt în dificultate, n-au bone, bunici, posibilităţi de lăsa copilul în grija cuiva de încredere, mai ales dacă vorbim de cei mai mici, care merg la creşe, grădiniţe, clasele primare.
Este aproape imposibil să ţinem copilul în casă pe toată această perioadă. Indiferent, însă, dacă cel mic rămâne cu un părinte, un cunoscut, o bonă este bine să vă asiguraţi că supraveghetorul NU face următoarele lucruri.
- NU umpleţi mall-urile, locurile de luat masa, fast-food-urile, magazinele, supermarketurile. Ideea de a închide instituţiile de învăţământ este tocmai pentru a evita aglomeraţiile umane. Ori, în locurile de mai sus, circulă infinit mai multe persoane, purtătoare de toată gama de viruşi şi bacterii, nu doar Covid 19.
- NU frecventaţi locurile de joacă, nici cele închise, nici cele din parcuri. Nu vă amăgiţi dacă într-un loc de joacă închis sunt doar doi-trei copii. NIMENI nu dezinfectează jucăriile şi obiectele de acolo, iar coronavirusul rezistă destul de mult pe tot felul de suprafeţe.
- NU duceţi copilul în zonele destinate jocului din parcuri. De cele mai multe ori, vorbim de o aglomeraţie de persoane bolnave mai mare decât într-un supermarket, într-un perimetru mult mai restrâns. Alegeţi o plimbare în zone mai retrase ale parcului.
- NU vă înghesuiţi în mijloacele de transport în comun, dar, dacă trebuie să le folosiţi, nu permiteţi copilului să se ţină de bare. Evitaţi să-l lăsaţi să se aşeze lângă o persoană care strănută şi tuşeşte. Ideal, staţi în faţa lui, ca un paravan de protecţie.
- NU vă despărţiţi de dezinfectantul pentru mâini. Folosiţi-l cât mai des posibil, dezinfectând şi jucăriile celui mic, dacă le-a luat după el.
- NU îl mai lăsaţi să vă ajute la cumpărături, aşa cum făceaţi de obicei. Ştim, i-aţi educat să fie mici ajutoare, dar, în situaţia actuală, oricine poate atinge orice la raft. Şi, repet, acest tip de virus este foarte rezistent.
- NU îl lăsaţi să se repeadă la produsele oferite în hipermarketuri la degustare. Nu uitaţi că, în această perioadă, orice este expus poate fi uşor contaminat.
- NU mai salutăm cu îmbrăţişări şi strângeri de mână, deocamdată. Repetaţi-i că este o situaţie specială, în care se pot îmbolnăvi foarte grav.
- NU îi puneţi mască de protecţie, dacă nu este bolnav.
- NU vizitaţi bunicii şi alte persoane în vârstă sau care au afecţiuni cronice. Cei mici sunt cei mai „eficienţi transportatori” de viruşi şi pot îmbolnăvi persoane cu imunitate scăzută.
- NU uitaţi de alimentaţia sănătoasă, cu legume, fructe, fibre, proteine de calitate. Mâncarea gătită în casă este prietenul imunităţii.
- NU vă încredeţi prea mult în suplimentele de vitamina C. Surse mai sigure sunt citricele, kiwi, varza murată.
- NU intraţi în panică la primul acces de tuse, strănut sau nas iritat. FEBRA mare este un simptom care trebuie să vă îngrijoreze.
- NU oferiţi sfaturi, ci numere de telefon ale medicilor sau clinicilor care se pot ocupa eficient de probleme medicale.
- NU ezitaţi să-l vaccinaţi antigripal. Pe lângă coronavirus, încă există epidemie de gripă. La fel de serioasă.
- NU vă informaţi din surse îndoielnice. NU, grupurile de mămici nu sunt surse sigure, dimpotrivă.
- NU uitaţi regula de bază a acestei perioade: dezinfectaţi, dezinfectaţi, dezinfectaţi. Multă sănătate!
<!–
Formul de quiz
–>
Preluat de la: csid.ro