Cine se simte fresh toată ziua următoare şi funcţionează la cote maxime dacă a nu a dormit de ajuns noaptea? Conform recomandărilor medicilor, suficient înseamnă aproximativ 8 ore pentru adulţi. Şi totuşi, unii oameni se simt perfect odihniţi şi dacă dorm doar 6 ore pe noapte. Ce se întâmplă?
Se pare că explicaţia este dată de mutaţia a unor gene. Conform unui nou studiu prezentat în revista Science Magazin, unii oameni care funcţionează normal după doar 6 ore de somn sunt purtătorii unei versiuni modificate a unei gene particulare.
Până acum au fost identificate mutaţiile a două gene cărora li datorează somnul scurt.
Mamă şi fiică perfect odihnite după doar 6 ore de somn pe noapte
În anul 2009, cercetătorii au studiat cazurile unei mame şi a unei fiice care au mutaţia genetică numită DEC2 care se simt simt perfect odihnite după 6 ore de somn pe noapte. Mulţi experţi recomandă să dormim cel puţin 7 ore pe noapte. Gena DEC2 codează o proteină care ajută să inhibe expresia altor gene, inclusiv a genei pentru hormonul orexină, cunoscut pentru senzaţia de odihnă.
<!–
Formul de quiz
–>
O nouă descoperire – mutaţia genei ADRB1 este responsabilă pentru somn scurt
Acum, cercetătorii de la Departamentul de Neurologie a Universităţii California din San Francisco au o nouă descoperire. Guangsen Shi, unul dintre cercetători a explicat în publicaţia Neuron că au studiat o altă familie care doarme în mod natural puţin şi au identificat mutaţia unei alte gene – ADRB1. Se estimează că 4 din 100.000 de oameni au această mutaţie genetică. Şoarecii de laborator cărora li s-a modificat gena ADRB1, au dormit în medie cu o oră mai puţin pe zi decât înainte.
Preluat de la: csid.ro