Pe 30 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative s-au alăturat iniţiativei Federaţiei Internaţionale pentru Scleroza Multiplă (MSIF), organizaţiilor de SM şi celor 2,3 milioane de oameni care trăiesc cu SM în întreaga lume, pentru a îndemna publicul să înveţe mai multe despre simptomele invizibile ale sclerozei multiple (SM). Persoanele afectate de SM din întreaga lume îşi împărtăşesc poveştile despre #MyInvisibleMS pe reţelele de socializare.
Mergi în oraş. Duci copiii la joacă în parc. Susţii o prezentare în faţa colegilor de serviciu. O viaţă normală, nu? Pentru unii. Alţii ar putea să pară că îşi văd de viaţa lor de zi cu zi, dar se confruntă cu scleroza multiplă, cu simptomele ei invizibile.
Scleroza multiplă – ce simptome ascunse are?
Mulţi oameni care trăiesc cu SM manifestă simptome pe care cei din jur nu le văd. Acest lucru provoacă o mare frustrare, deoarece înseamnă că mulţi nu înţeleg impactul pe care îl poate avcea această afecţiune asupra calităţii vieţii.
Unele dintre cele mai comune simptome invizibile ale SM includ: oboseală cronică, spasticitate, durere, ameţeli, amorţeli, sensibilitate la căldură, insomnii, depresie – plus probleme ce ţin de mobilitate şi vedere sau chiar probleme de înghiţire. Cu toate acestea, SM este unică şi fiecare persoană o va experimenta în moduri diferite – există multe alte simptome cu care se pot confrunta persoanele cu SM.
Mesajul campaniei #MyInvisibleMS este ‘Nu trebuie să vezi simptomele sclerozei multiple pentru a crede că ele există’.
<!–
Formul de quiz
–>
Cum se vorbeşte în România despre scleroza multiplă?
APAN România a creat în acest an un film artistic surpriză, impresionant, ‘Cadoul’, realizat cu sprijinul Dash Studio şi Merck România, menit să atragă atenţia asupra fatigabilităţii, oboselii cronice din SM. Actori ca Diana Cavalotti, Alexandra Fasolă, Edgar Nistor s-au alăturat cauzei persoanelor cu scleroză multiplă. Filmuleţul de 8 minute se găseşte pe canalele de comunicare ale asociaţiei, Facebook şi YouTube.
Este greu să conştientizezi simptomele invizibile, ca #Fatigabilitatea. Filmul pune foarte bine în valoare emoţiile de frică şi anxietate ale unei persoane cu SM, precum şi procesul de adaptare la noua condiţie, trecând prin diferite situaţii cu care se confruntă zi de zi: traiul în familie, socializarea, implicaţiile la job. Suspansul însoţeşte întregul film iar soluţia găsită de către familie o ajută pe Roza să înveţe că viaţa nu trebuie să fie o luptă, că perioadele de pauză pot îmbunătăţi calitatea vieţii. Materiale informative despre boală au fost împărţite în Promenada Mall, iar în clădirea de birouri din Green Court angajaţii au realizat un tablou din palme desenate, ca suport oferit şi au scris încurajări pentru pentru cei afectaţi de SM. De asemenea, cea de a doua clădire ca înălţime din Bucureşti, Globalworth Tower, a fost iluminată în portocaliu, culoarea SM.
De asemenea, a fost organizată şi o conferinţă la care au participat medici, companii farma, autorităţi, jurnalişti. S-a pus punctul pe priorităţile pe care le au pacienţii cu scleroză multiplă din ţara noastră.
Preluat de la: csid.ro