collage-15-920x561.jpg
Mihai Nichiforeac este un tânăr din Republica Moldova, care a decis să studieze arta filmului în Ungaria. Deși este plecat din Moldova de doi ani, acesta a decis să revină acasă și, nu oricum, ci la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2019, ediția a XV-a, care va avea loc în perioada 22-28 mai, la Chișinău. Tânărul regizor în devenire s-a înscris în concurs la secțiunea „Un Like pentru documentar”, cu scurtmetrajul – „Antique Shop”. Cum a reușit să ajungă de la Ambasador al CRONOGRAFULUI la Budapesta, la participant al Festivalului, aflați din interviu.

#Ce te-a determinat să te înscrii în concurs la FIFD #CRONOGRAF2019, fiind la studii în Ungaria?

Probabil m-a îndemnat să aplic faptul că e un eveniment unic pe care l-am urmărit îndeaproape de pe băncile liceului, pe deasupra, mai e și acasă. Budapesta e frumoasă, dar festivalurile cu chipuri cunoscute în sală sunt nemaipomenite, sunt o experiență complet diferită. Nu ezit nicidecum să aplic, pentru că e încă un motiv de a reveni înapoi.

autor

 

#Este pentru prima dată când participi la un festival de film documentar sau ai mai avut astfel de experiențe?

Particip pentru prima dată la un festival de documentare și, totodată, am prins și prima selecție. Repet din nou că e și acasă. E scenariul perfect. Dar, legătura mea cu CRONOGRAF a început mai devreme. Sunt Ambasador CRONOGRAF la Budapesta. În cadrul universității în care învăț am organizat proiecția unui film documentar de la CRONOGRAF, după care au rumat discuții cu tinerii de acolo.

#Secțiunea Un LIKE pentru documentar este destinată tinerilor cinefili. Despre ce este documentarul tău? Ce te-a inspirat?

Documentarul este despre cultura underground, explorarea clădirilor abandonate din Budapesta și, de fapt, din întreaga Ungarie. Sursa de inspirație nu sunt sigur care a fost, însă am eu ceva cu clădirile abandonate. Probabil, au devenit un fel de motiv prezent în majoritatea scurtmetrajelor realizate până acum. E ceva simpatic în legătură cu ele și cu istorioarele pe care le adăpostesc. Astfel, am găsit două grupuri care îmi împărtășesc pasiunea. Unul dintre ele trăiește din asta și o face complet legal. Celălalt o face din pură plăcere și adrenalină. Contrastul m-a făcut să le explorez intențiile, iar cu această ocazie să descopăr clădirile părăsite pe la miezul nopții. Nu mai menționez paznicii, polițiștii și câinii pe care i-am întâlnit în această mică aventură.

12

#Odată înscris în concurs, mizezi pe faptul că juriul și publicul va aprecia – ce?

Mizez doar pe faptul că nu voi face ca publicul sau juriul să regrete acele 17 minute petrecute într-o încăpere, cu luminile stinse și în fața unui ecran gigantic. Sper să-i teleporteze în mintea protagoniștilor, ca să poată urmări și descoperi o parte mai puțin familiară a orașelor metropole.

#Cât a durat realizarea acestui documentar?

Realizarea documentarului a durat un semestru întreg, fiind un proiect semestrial, de la pre-producție, explorări, tratative cu grupurile, studiu, fugă de câini și paznici și într-un final, faza de montaj.

13

#Ce semnificație are denumirea filmului – „Antique Shop”?

„Antique Shop” e probabil un titlu cu care am pornit din etapa inițială. Întotdeauna m-au fascinat anticariatele și nu m-am putut abține de la o metaforă acordată clădirilor vechi, uitate de timp, care încă mai prezintă o sursă nesecată de interes și admirație pentru unele persoane.

#Intuiesc că ai făcut cunoștință cu „bucătăria” cinematografică mult mai devreme. Cine dintre regizorii moldoveni este idolul tău? Sau cine ți-a fost mentor la început?

Ca mentor, oarecum indirect, persoană de aici de la noi, care a luat și un Oscar pentru cea mai bună imagine, e Lewis Milestone. Puțini știu că avem un moldovean stabilit în Statele Unite, care devenise unul dintre cei mai prolifici regizori ai secolului trecut. Pelicula care i-a adus Oscarul e o adaptare a unei cărți îndrăgite de mine – „Pe frontul de vest nimic nou”, de Remarque.

14

#Ai emoții, știind că revii acasă să prezinți un produs pe care l-ai realizat departe de casă?

Sigur că am emoții revenind acasă. Dar, sunt doar emoții pozitive. Țin minte luna mai, pe când eram în clasa a 11-a. Final de an școlar, mai aveam câteva ore rămase, după teze. Cu un prieten, ne-am cerut voie de la câteva lecții ca să putem prinde un workshop cu un regizor de peste hotare, în cadrul CRONOGRAF. Să fi știut Mihai de atunci că peste câțiva ani va avea un filmuleț în competiție, eh. Nu cred că-i venea să creadă.

#Ce înseamnă pentru tine FIFD #CRONOGRAF? Ce așteptări ai de la ediția din acest an – ediția a XV-a?

Cronograf mi s-a părut de la bun început un mediu prielnic, prietenos și intim pentru cineaștii tineri sau experimentați, locali sau internaționali, sau doar pentru simplii iubitori de filme bune. Sper să mă regăsesc și eu în categoria din urmă și să am plăcerea de a viziona cât mai multe documentare, odată revenit acasă.

15

#CRONOGRAF 2019 va avea loc în perioada 22-28 mai 2019. Documentarele vor fi proiectate la cinematograful ODEON, pe strada pietonală din Chișinău, dar și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Mai multe detalii despre ediția din acest an vezi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citește și:

(video) Unde-s tinerii. Mihai Nichiforeac, regizorul din Moldova care studiază la Budapesta și câștigă premii la festivaluri internaționale de film

Preluat de la: diez.md