E frumos să priveşti pe geam să vezi cum cad fulgii de nea şi să te bucuri de un astfel de peisaj de basm. Ce facem, însă, aunci când avem parte – ca în ultimele zile de temperature foarte scăzute şi, sub zăpada strălucitoare se află gheaţă. Mersul pe jos devine extrem de dificil, fiind supuşi unui risc continuu.
Am stat de vorbă cu medicul Tarek Nazer specialist în ortopedie si traumatologie care ne-a oferit câteva sfaturi pentru a preveni accidentele pe o astfel de vreme frumoasă… dar periculoasă.
Cum putem preveni căzăturile ?
Putem reduce riscul de a cădea dacă respectăm câteva sfaturi utile:
– încălţămintea joacă un rol important, este necesar să aibă talpa de cauciuc cu striaţii anti alunecare ce oferă stabilitate în timpul mersului, să fie desupra gleznei pentru a scădea riscul de apariţie a entorselor şi călduroasă pentru a fi protejaţi de degerături;
– mâinile trebuie protejate de o pereche de mănuşi, în niciun caz nu trebuie să cărăm pungi sau obiecte grele în timpul mersului. Mâinile ar trebui să fie libere, pentru că joacă libere un rol important în menţinerea echilibrului în timpul mersului
– e important să mergem cu paşi mici deoarece în mod normal ambele picioare susţin greutatea, iar centrul de greutate se află între cele două tălpi, tot ce trebuie să facem pentru a nu aluneca este să ţinem piciorul pe care se sprijină tot corpul perpendicular pe gheaţă, astfel încât piciorul să nu alunece şi să înaintăm cu paşi apropiaţi.
Care sunt riscurile pe care le întâmpinăm în urma unei căzături ?
Entorsele, luxaţiile şi fracturile sunt cele mai frecvent întâlnite după o căzătură.
Cele mai uşoare fiind entorsele, se manifestă printr-o întindere sau ruptură a ligamentelor, tendoanelor sau ţesutului moale al unei articulaţii.
Luxaţiile sunt mai periculoase, determină întinderea sau ruperea ligamentelor cu deplasarea osului din articulaţie ce rămâne în poziţia respectivă până este redusă de un medic specialist.
Fracturile variază în complexitate, ele pot fi cu sau fără deplasare, simple sau comunitive, deschise sau închise.
În funcţie de gravitatea afectării, tratamentul poate varia de la imobilizarea gipsată sau cu orteză până la tratamentul chirurgical.
Ce trebuie să facem unei persoane care a suferit o căzătură?
Dacă vedem că o persoană a căzut, reflexul oricărui om este să îl ridice imediat. Ori acest lucru este total greşit şi poate agrava situaţia, în primul rând trebuie să încercăm să vorbim cu persoana care a căzut, să vedem cum se simte şi ce îl doare, apoi să verificăm dacă are vreo deformare a membrelor sau sângerare. Să apelăm imediat la un echipaj de ambulanţă şi să încercăm să îi găsim o poziţie confortabilă până la sosirea echipajului.
Până atunci, dacă situaţia ne permite, ar trebui să ajutăm cu:
– repaus total al articulaţiei afectate
– aplicări reci locale pe zonele afectate
– imobilizarea cu o faşă sau eşarfă a articulaţiei
– ridicarea membrului în sus
– în cazul unei sângerări se recomandă presiune locală la locul sângerării şi hidratare pentru a menţine ehilibrul hemodinamic.
Nu încercaţi să interveniţi la luxaţii sau să mişcaţi un os fracturat, aceste manevre trebuie efectuate numai de personal medical specializat.
Preluat de la: Csid.ro