Copilul dumneavoastră se confruntă cu infecţii la nivelul organelor genitale externe? În acest caz, mergeţi şi la dermatog. Aceasta deoarece problemele ar putea apărea pe fondul terenul atopic, adică predispoziţia către alergii.
Peste 30 % din populaţie prezintă teren atopic. Termenul vine la grecescul ATOPOS şi înseamnă „om fără loc”. De aceea, pacienţii atopici, adică predispuşi alegiilor, sunt extrem de activi. În acelaşi timp însă, fac des infecţii. Pielea unui pacient atopic nu are în interior lipide care să formeze o barieră perfectă. Aceasta arată ca un zid de cărămizi fracturate.
“De aceea, ei fac mult mai uşor infecţii, pentru că pielea lor nu opune suficientă rezistenţă penetrării de către germeni sau substanţelor poluante din aer”, spune dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
Acestea afectează atât pielea, cât şi mucoasele. Din aceste motive sunt mai frecvente şi infecţiile în zona genitală, iritată de transpiraţie.
“Infecţiile în zona genitală sau doar iritaţiile în zona genitală pot să predispună la apariţia vulvitelor ca manifestare de atopie sau a infecţiilor şi iritaţiilor la nivelul organelor sexuale masculine”, spune dr. Luminiţa Marinescu.
De asemenea, frecvente sunt şi infecţiile rino-faringiene şi cele oculare. Dacă observaţi aceste manifestări repetate, mergeţi şi la dermatolog. Alegeţi haine potrivite pentru a evita contactul prelungit cu secreţiile sudoripare şi păstraţi igiena strictă a nasului, o cavităţii orale dar şi a zonelor genitale.
“Evităm tot ce irită, de la iritantul extern, vreme, detergent, până la ceea ce punem pe piele. Nu avem voie să punem haine aspre“, spune dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.
Principala recomandare vizează îngrjirea zilnică, cu produse recomandate de medic.
“Există predispoziţia genetică pe care o moşteneşte către pielea uscată şi atunci acel pacient va trebui să-şi hidrateze permanent pielea. Cu cât pielea e mai hidratată, cu atât riscul de a dezvolta leziunile active de dermatită atopică este mai mic”, spune dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.
Dacă pielea se descuamează, dacă simţiţi mâncărimi sau vi se înroşeşte tenul frecvent, mergeţi la medicul specialist. Acestea pot fi alte manifestări ale atopiei, prezente încă din primii ani de viaţă.
Preluat de la: Csid.ro