Peste patru sute de persoane pasionate de cunoaștere, dornice de inspirație și deschise spre inovație s-au adunat la Ignite Chișinău. Evenimentul, care a fost sold-out, a însemnat 20 de speakeri locali și internaționali, un prezentator și peste 30 de voluntari care au oferit publicului o experiență marca Ignite Chișinău, alături de „combustibilul” oferit sub formă de cești de cafea, ceai, apă și donuts.
Un aport special și generos la acest eveniment, l-a avut partenerul general Kaufland, care a pregătit o mare de surprize pentru toți participanții. La intrare, participanții au fost invitați să-și încerce norocul la Roata Profesiilor pentru a vedea dacă pot nimeri departamentul în care ar prefera să lucreze, alegându-se cu premii, precum, căciulițe, agende și dulciuri, iar toți s-au ales cu pungi eco. De asemenea, o altă activare interesantă a fost lansarea în timpul evenimentului a 5 joburi part-time. Curioșii s-au ales cu premii.
Prezentările invitaților au fost completate cu intervenții artistice. Radu Croitoru a deschis evenimentul Ignite cu o interpretare surprinzătoare pe acorduri de violoncel a preludiului din Suita nr.1 scrisă de Johann Sebastian. Toată seara a fost încununată cu momente muzicale care au purtat participanții în călătorii imaginare în viitor pe note de muzică clasică și operă (Alexandra Prokopovici, Corneliu Babira și corul Renaissance de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice).
Cum arăta muntele Kazbek 120 de ani în urmă? Exact, arăta la fel.
Primul vorbitor a fost primit cu aplauze, Veronica Verlan, fotograf și operator – carieră pe care și-a construit-o fotografiind munți și vizitând locuri îndepărtate de civilizație. Ea este cea care trăiește simultan în două perioade de timp, cu un picior într-o lume dinamică care se schimbă în fiecare noapte și cu unul într-o lume statică, care nu se grăbește nicăieri Omul a inventat timpul, dar totuși există locuri și pe planeta noastră unde timpul, în forma înțeleasă de noi, nu există. Cariera sa, o face pe Veronica să înțeleagă că viitorul nu există doar în limitele inteligenței și gândirii omenești. Noi putem la nesfârșit să inventăm lumi fantastice, dar dacă întâmplător toate dispozitivele se vor opri, noi ne vom speria, totul va deveni mult mai înspăimântător, întâmplându-se în așa fel, încât să fi putut uita cum se nu bucurăm cu adevărat de lucrurile simple.
De la Vladimir Stajilov, CEO la CyberWhale am primit 5 sfaturi despre cum să nu ne ieșim din minți într-o lume super tehnologizată, într-un viitor destul de apropiat.
Olga Surugiu ne-a invitat să ne imaginăm viitorul spațiului de muncă, dincolo de perimetrul fizic și ne-a prezentat un spațiu care are în spate o folozofie adaptată noilor modele de lucru. Spațiul Orange {kITchen} este o nouă rețetă de a lucra în IT, care denotă felul nostru de a fi și care provoacă angajatii să-și depășească propriile limite, oferindu-le un mediu propice aplicării talentului și creativității lor. Orange Systems, campusul IT al Orange Moldova, are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență, dezvoltate în complexul Orange {kITchen}.
Ce înseamnă viitor pentru Kaufland?
Despre aceasta a povestit pe îndelete Alin Trnobranschy. Potrivit lui, misiunea Kaufland este nu doar să satisfacă nevoile clientului de astăzi, dar să se gândească la clientul de mâine, din viitor. Doar că pentru acest viitor, Kaufland a început a munci de astăzi: „în afara magazinelor” unde împreună cu echipa sa reușește să participe constant la creșterea, dezvoltarea și sustenabilitatea comunităților în care operează, devenind un model de business pentru ceilalți.
Fiind cel mai mare retail din România, Kaufland a reușit prin zecile de proiecte de sustenabilitate să creeze o comunitate aparte care pune accent pe acțiunile din prezent.
Inovația contează. Viitorul stă în inovație.
În 2019 condusul va fi autonom, putem să uităm de volan, putem să uităm și de accelerație. Șase ani de acum încolo, dacă totul merge strună, vom ajunge și pe Marte. A vorbit despre câteva dintre cele mai tari inovații din lume, dar și despre una al cărei inovator este chiar el – Cornel Amariei, unul dintre cei 30 cei mai influenți tineri din Europa, conform revistei Forbes, și cel care a inventat ochelarii Lumen pentru cei 40 de milioane de oameni nevăzători din întreaga lume. Cu ajutorul unui senzor tridimensional, acești ochelari au făcut posibil ca un nevăzător, prima oară în viața sa, să prindă o minge.
Oamenii nu sunt buni în prezicerea viitorului, dar analizează bine trendurile și datele
De mii de ani încercăm să ghicim viitorul, avem prezicători, îl avem pe Nostradamus și toți acei oameni pe care îi plătim să ne ghicească-n palmă sau tarot. Dar s-a adeverit că noi, oamenii, stăm destul de prost la capitolul prezicerea viitorului. Daniel Johnsen a venit tocmai din Statele Unite ale Americii să ne spună că suntem martorii unor trenduri super inovatoare, dar pe care nimeni nu le-a putut prezice nici măcar 25 de ani în urmă. Așa că, Daniel ne-a sfătuit să nu prezicem viitorul, ci să fim prezenți și să creăm viitorul pe care ni-l dorim.
Pentru a urmări întreaga transmisiune LIVE a evenimentului precum și toate cele 20 de discursuri, accesați acest link pe privesc.eu.
Ediția „Ignite: the Future” a fost organizată de către Seed Forum Moldova (iHUB Chișinău) cu suportul partenerului general Kaufland. Ignite a ajuns în Republica Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”.
Preluat de la: diez.md