dureri-de-articulatii.jpg

Durerile articulare care se manifestă pe o perioadă îndelungată nu trebuie tratate cu ignoranţă sau, mai rău, cu medicamente din auzite.

Dacă nu au la bază o cauză evidentă, cum ar fi sedentarismul ori poziţiile incomode, cel mai bine ar fi să mergeţi la medicul reumatolog, care va afla ce se ascunde în spatele acestor probleme cu ajutorul unor investigaţii specifice.

Iată care ar putea fi cauzele durerilor de articulaţii!

Cuprins
Osteoartrita
Artrita psoriazică
Artrita reumatoidă
Lupus
Guta
Boala Lyme
Hipotiroidism
Fibromialgia

sus

Osteoartrita

Este o boală de care suferă peste 27 de milioane de americani, în special cei vârstnici, dar poate afecta şi persoanele tinere, mai ales dacă sunt supraponderale sau fac sport în exces. Cele mai afectate sunt şoldurile, genunchii, porţiunea inferioară a spatelui, gâtul şi degetele mari de la picioare.

Exerciţiile fizice moderate, efectuate zilnic, şi antiinflamatoarele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

sus

Artrita psoriazică

Peste 30% dintre bolnavii de psoriazis dezvoltă, la un moment dat, artrită psoriazică, o afecţiune ce se manifestă prin inflamarea articulaţiilor şi apariţia durerilor, în special cele de la încheieturile mâini, genunchi, glezne sau degete.

Deşi nu este o boală vindecabilă, poate fi ţinută sub control cu ajutorul unui stil de viaţă activ şi a medicamentelor recomandate de medic.

sus

Artrita reumatoidă

Este o boală cronică autoimună adesea confundată cu artrita psoriazică, dar care se diferenţiază de aceasta prin apariţia unor noduli dureroşi sub piele şi senzaţie de înţepenire, mai ales dimineaţa. În timp, artrita reumatoidă se poate extinde şi la nivelul altor părţi ale corpului, cum ar fi plămânii (cu simptome precum respiraţia scurtă) sau vasele de sânge (cu apariţia inflamaţiilor ce reduc fluxul sanguin).

Din acest motiv, bolnavii de artrită reumatoidă au un risc mai mare de a suferi de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora simptomele, în timp ce acelea pe bază de corticosteroizi pot ajuta la încetinirea procesului de evoluţie a bolii. Mişcarea fizică moderată este recomandată frecvent pacienţilor cu artrită reumatoidă, pentru menţinerea flexibilităţii şi a rezistenţei musculare.

sus

Lupus

Aproximativ 90% dintre bolnavii de lupus se confruntă cu dureri de articulaţii şi mai bine de jumătate dintre aceştia spun că este principalul simptom cu care se confruntă.

Durerilor articulare li se adaugă adesea senzaţia de înţepenire şi umflarea zonei respective. Boala afectează de regulă extremităţile corpului, cum ar fi gleznele, degetele, încheieturile mâinii şi coatele.

Deşi lupusul nu beneficiază de un tratament de vindecare, există soluţii de ameliorare a simptomelor. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră despre acestea!

sus

Guta

Guta este o formă de artrită care se manifestă prin dureri articulare acute, în special în timpul nopţii. De regulă, durerea este localizată la nivelul degetelor mari de la picioare, care se poate umfla.

Această formă de artrită este cauzată de excesul de acid uric în sânge (substanţă care se găseşte în alimente care conţin purine, precum organe, curcan, bere şi carne roşie). Durerile de articulaţii pot fi declanşate şi de consumul de alcool sau de stres, precum şi de greutatea corporală excesivă.

Vestea bună este că guta şi, implicit, durerile articulare pot fi tratate, mai bine spus evitate, renunţând sau limitând consumul de alimente care conţin multe purine şi urmând tratamentul medical prescris de medic.

sus

Boala Lyme

Durerile articulare pot fi şi simptome ale bolii Lyme, dar episoadele au loc mult mai rar şi sunt mai puţin intense decât în cazul afecţiunilor descrise mai sus. Principalul simptom al bolii Lyme rămâne însă prezenţa pe piele a unei pete de dimeniuni mari, aşa-numitul „eritem în ochi de bou”, aşa că mergeţi la medic urgent dacă observaţi acest lucru.

Diagnosticul timpuriu înseamnă tratament mai eficient, cu şanse mai mari de vindecare!

sus

Hipotiroidism

Apare din cauza activităţii insuficiente a glandei tiroide şi este o boală specifică femeilor, în special în rândul celor trecute de vârsta de 50 de ani. Riscul este mai mare dacă aţi avut în familie cazuri de hiportiroidism, fumaţi sau aţi fost diagnosticaţi cu tiroidita Hashimoto.

Unii pacienţi cu hipotiroidism acuză adesea dureri articulare, umflarea articulaţiilor si sindromul de tunel carpian.

Cel mai bun tratament pentru hipotiroidism constă în terapia de substituţie hormonală, dar şi ibuprofenul poate ajuta la ameliorarea simpomelor neplăcute.

sus

Fibromialgia

Pe lângă durerile articulare, pacienţii cu fibromialgie se confruntă cu oboseală acentuată şi dureri musculare, accentuate îndeosebi pe fond nervos sau în cazul în care greutatea depăşeşte limitele normale.

Bolnavii de lupus sau artrită reumatoidă sunt predispuşi la apariţia fibromialgiei. Pentru a ţine sub control afecţiunea, medicii recomandă exerciţiile fizice şi administrarea de medicamente specifice. 

Preluat de la: Csid.ro